Uitgelekt: Canon EOS 5DS

Uitgelekt: Canon EOS 5DS met 50,6-megapixelsensor

Julian 6096 11
Na vele geruchten is nu de eerste foto van Canon's nieuwe megapixelmonster, de EOS 5DS, uitgelekt. Aan boord vinden we een 50,6-megapixel fullframe-sensor, Dual Digic 6-beeldprocessor en 61 autofocuspunten.

Update 1 februari: Er zijn meer specificaties uitgelekt. Klik hier voor de nieuwste details.

Het Japanse digicame-info heeft de primeur. Op de website is een foto te zien van de Canon EOS 5DS en een lijst met specificaties die aan de camera zou toebehoren. Verwacht wordt dat Canon het toestel op 6 februari officieel aankondigt, samen met de EOS 5DS R, een variant zonder low-pass-filter.

Canon EOS 5DS

50,6-megapixelsensor

Het grote nieuws is uiteraard de nieuwe fullframe-sensor met een resolutie van 50,6 megapixels. Volgens de specificaties loopt het 'echte' iso-bereik van 100 tot 6400. Vermoedelijk zal dat nog naar boven en/of naar beneden uit te breiden zijn, met welke waarden is nog niet bekend. Er gaan geruchten dat Canon samenwerkt met Sony aan de nieuwe sensor. Het is nog onduidelijk of dit waar is.

Betere kleuren?

Volgens Canonrumors heeft de maximale iso-waarde van 6400 te maken met het sterke 'CFA' (Color Filter Array). Dit is het kleurenfilter wat bovenop een bayersensor wordt geplaatst en er voor zorgt dat je kleurenfoto's kunt maken. De geruchtensite zegt van bronnen te hebben vernomen dat het filter in de nieuwe EOS 5DS en 5DS R voor een veel nauwkeurigere kleurweergave zorgt. Later in 2015 zal er volgens Canonrumors een EOS 5D Mark IV verschijnen, met een grotere focus op goede prestaties bij weinig licht.

Componenten uit de 7D Mark II en 5D Mark III

Wat overige specificaties betreft lijkt de nieuwe Canon EOS 5DS veel op huidige camera's van Canon. Zo krijgt het nieuwe topmodel net zoals de EOS 7D Mark II een dubbele Digic-6-beeldprocessor,150.000-pixel rgb-sensor en iTR (Intelligent Tracking and Recognition). Die laatste techniek verscheen voor het eerst in de Canon EOS-1D X.

Volgens de specificatielijst krijgen de Canon EOS 5DS en 5DS R een module met 61 focuspunten. Mogelijk is dat hetzelfde systeem als in de Canon EOS 5D Mark III. De behuizing heeft ook veel weg van die camera. Het zou gaan om een magnesiumlegering met afdichtingen tegen stof en vocht.

Geen details over filmfunctie

We weten nog weinig over de filmfunctie van de EOS 5DS. In de lijst met specificaties zien we dat het toestel een timelapse-functie krijgt, maar videoresoluties en framerates worden niet genoemd.

Specificaties Canon EOS 5DS

 • Sensor: 50,6-megapixel fullframe cmos
 • Behuizing: Magnesiumlegering, afgedicht tegen stof en vocht
 • Beeldprocessor: Dual DIGIC 6
 • ISO-bereik: 100 - 6400
 • Snelheid: 5 beelden per seconde
 • Autofocus: 61 focuspunten, met EOS iTR AF
 • Lichtmeetsensor: 150,000 pixel rgb
 • Nieuwe 'fine detail' Picture Style
 • 1,3x en 1,6x crop modes
 • Instelbaar 'Quick Control'-menu
 • Timelapse-functie
 • Interval en Bulb timer

Introductie op 6 februari?

Volgens Canonrumors kunnen we op 6 februari de officiƫle aankondiging van Canon verwachten. Naast de EOS 5DS en 5DS R wordt waarschijnlijk ook de Canon EOS M3 aangekondigd. Ook zijn er sterke geluiden over de komst van de EOS 750D, al wordt deze camera niet genoemd in het nieuwste bericht van digicame-info.

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Samen met de Canon EOS 5DS en 5DS R zal Canon een 11-24mm f/4L USM-objectief introduceren. Digicame-info heeft een nieuwe afbeelding en een aantan eigenschappen van de nieuwe ultragroothoek gepubliceerd.

Canon EF 11-24mm f/4L USM

afbeelding van jesse kraal

Mooi, eindelijk eens goed nieuws voor de Canonians!

afbeelding van EOSGraaf

Ik had toch liever een sensor met minimaal 3 lagen gehad. Zoals Sigma, dan nu gelijk een toename in resolutie.

afbeelding van Henri

Eerlijk gezegd zit ik meer te wachten op een sensor met een (veel) groter dynamisch bereik en eventueel een (nog) grotere gevoeligheid dan de sensor die in mijn 5D3 zit.

afbeelding van Pim Geerts

OK, de race is gewonnen. "Wat is hiervan het praktisch nut?" - Kabouter Wesley 2011. .
De meerwaarde zal voor het gros van de fotografen nihil zijn. Wat moet je bij normaal gebruik met deze grote bestanden? Persoonlijk vind ik de 22Mp van mn 5d3 al wat te log en schiet ik al op half-res.

afbeelding van Rhboks

Het zat er aan te komen, 50mp voor 35mm is haalbaar en zelfs met goede zooms is er vooruitgang te boeken. De sensor in de Pentax 645z is niet veel groter en dus ook niet die van Phase one, Leaf, Hasselblad en Leics S2. Al deze camera types krijgen een geduchte tegenstander. En ook Sony zal samen met Nikon uitkomen met 50 mp. Daarmee wordt het voor Sony een strijd in eigen huis. Maar Sony kennende zal er voor 33x44 snel een upgrade komen met 80mp om een wezenlijk verschil te maken. Of zelfs een grotere maat 41x51 mm wat logischer is.

afbeelding van Jannes B

Het verschil FF - MF is ongeveer hetzelfde verschil als APS-C - FF. Dus waarom zou je meer dan APS-C willen?

afbeelding van Jannes B

Mooi om ze naast elkaar te zetten en te vergelijken:
http://cameraimagesensor.com/size#27,24,135,a

afbeelding van Shaggy

Het is wel leuk. Maar de absolute meerwaarde zie ik er niet van in eerlijk gezegd. Als ik bekijk wat de files van een D800 al niet doen qua filesize, verwerking en opslag. Dan nog de vraag welke geheugenkaarten kunnen deze files aan met 5fps in een burst.
Om nog maar te zwijgen over de eisen die aan het glas gesteld gaan worden. Dit was bij de D800 al een duidelijk punt, en zal hier nog belangrijker worden natuurlijk.

Maar ja, proof of concept is ook een ding natuurlijk.

afbeelding van R Boks

geheugenkaarten en omvang van bestand zijn al geen issue meer, ook de 5fps is niet belangrijk voor een camera als deze of de d800. Van MF vinden we 1fps al meer dan voldoende. De doelgroep van deze camera is m.i. landschapsfotografie en architectuur met goede prime objectieven. Voor actie en sport, pers straatfotografie neem je een Nikon D4s of Canon equivalent elke tak van fotografie eist zijn specifieke gereedschap. Vooor groot werk zijn we nog altijd aangewezen op 8x10 of 4x5 en dat gaat soms 1fpminuut.

afbeelding van Paul Weijenberg

Poeh, beetje zware bestanden. De 1Dx blijft de snelste en heeft handelbare bestanden. Dus de nieuwe is niet voor mij.
Het supergroothoek objectief is wel interessant, als optiek de megapixels kunnen bijhouden....

afbeelding van Douwe van der Zee

En helaas nergens een prijs-indicatie. Of heeft iemand daar info over ?