Naakt op de Photokina

Uit de kleren op de Photokina (Video - NSFW)

sanne 10445 4
Op Photokina zie je heus niet alleen maar camera’s en ingewikkelde apparatuur. Er gaan ook naaktmodellen voor je uit de kleren. Nou ja, voor fotograaf Manfred Baumann dan, maar als je uitgerust bent met een camera, kun je als toeschouwer prima uit de voeten.

Photokina moet sexy zijn, anders zijn die hoge bezoekersaantallen nooit te waarborgen. Dat moet de organisatie van de beurs hebben gedacht toen ze Manfred Baumann een stand gaven. De hele week lang geeft hij allerlei workshops en live-shoots die je als beursganger gratis kunt bijwonen. Vandaag is een nagenoeg naakt model zijn onderwerp. Wij namen een kijkje.

Populair

Nog voordat Manfred goed en wel begonnen is, staan de mannelijke fotografen al paraat. Niet met lege handen natuurlijk, alle tele-objectieven die dit jaar naar de beurs werden meegesjouwd zijn present. ‘Ik hoop dat de mensen ook voor mij komen, maar sommige zijn er vast alleen voor het model’, erkent Manfred. ‘Nou ja’, concludeert hij, ‘ook dat is goede marketing, dan weet iedereen tenminste wie ik ben.’

naakt

Fotoklaar

Het is de vraag of het publiek echt doorheeft wie de man is die voor hen staat. Bij elk kledingstuk dat het model uittrekt, wordt er hevig op de afdrukknop gedrukt en wordt Petra omvangen door flitslichten. Naar Manfred wordt netjes geluisterd, maar op de vraag of iemand nog iets van hem wil weten blijft het stil. Allesbehalve stil blijft het echter wanneer het model tussen de shoots door even in haar tepels knijpt om ‘fotoklaar’ te zijn.

Manfred Baumann

De Oostenrijkse fotograaf Manfred Baumann ken je wellicht van de vele portretten die hij maakte van beroemdheden als Sir Roger Moore, Bruce Willis en John Malkoich, van zijn naaktfotografie en niet te vergeten zijn landschapsfotografie. Hoewel hij de hele wereld afreist om zijn opdrachtgevers tevreden te stellen, beleeft hij dit jaar zijn eerste Photokina. Dat vertelt hij ons nadat hij een naaktshoot voor groot publiek heeft gedaan met zijn model Petra.

Naakt

Daklozen

Overigens ziet hij ook veel anders door zijn Nikon D3X, dus niet alleen maar knappe naakte dames. Dit jaar verwacht Manfred een expositie samen te stellen van een serie die gaat over daklozen. Eerder richtte hij zijn aandacht al op oudere mensen. Brede interesse dus en dat is volgens de fotograaf logisch: ‘je moet afwisseling hebben, anders wordt je leven al heel snel saai.’

Naakt 3

Terwijl de menigte na afloop van de shoot naar de stand snelt om een van de dertig gratis exemplaren van Manfreds nieuwe kalender te bemachtigen, kunnen we een kort moment met de fotograaf spreken. ‘Na 25 jaar vind ik het nog steeds heel leuk om celebrities en naaktmodellen te fotograferen. De workshops die ik normaalgesproken geef zijn natuurlijk wel iets anders dan wat ik hier doe. Tijdens een workshop werk je in veel kleinere groepen en heb je veel meer tijd om uitleg te geven’, vertelt Manfred.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Verbeteraar

Vind ik, niet vindt ik

afbeelding van Willem Laros

vindt ik... je kunt er maar slecht tegen.

afbeelding van propje

is de website vertaald vanuit het engels ? want manfred komt ook uit oostenrijk (austria) niet australie. Hence the name iedereen was er wel achtergekomen.

afbeelding van Julian

Dat krijg je als het Photokina-team tot 1u30 's nachts op de hotelkamer zit te werken en om 7u weer fris en fruitig klaarstaat. Slordigheidje...