Twijfel over authenticiteit Adams-negatieven

Redactie 808 0
De nabestaanden van Ansel Adams trekken de authenticiteit van de deze week onthulde Adams-negatieven in twijfel. Ansel's kleinzoon, Matthew, reageert in verschillende media en op zijn eigen blog.

Vorig jaar november mocht Matthew Adams het 'bewijs' dat Rick Norsigian en zijn team leverden al inzien en direct had hij zijn twijfels. Toen twee dagen geleden echter het bericht in de media kwam dat de door Norsigian ontdekt negatieven wel eens tweehonderd miljoen dollar waard konden zijn, postte Matthew op zijn blog opnieuw de kritiek die hij destijds uitte. Naast het in twijfel trekken van het handschrift van zijn opa, gelooft hij ook niet dat Virginia Best Adams (Ansel's vrouw) spelfouten maakte in de locatie waar zijn al 33 jaar woonde en dat de data op de foto's volledig correct zijn.

Kritiek

Ook over de wijze waarop Norsigian en zijn team de research hebben gedaan, steekt Matthew. Zo wijzen de 'specialisten' een bepaalde tijdsperiode toe aan de foto, welke niet onderbouwd kan worden volgens de kleinzoon zonder C14-datering. Daarnaast zijn de negatieven veel te snel aan Ansel toebedacht, zonder rekening te houden met het feit dat er meer fotografen waren die in die tijd, op die locatie, fotografeerden.

Reden

Waar Matthew echter niet over rept en waar op internet wel volop over gespeculeerd wordt, is de reden waarom het lijkt dat hij niet wíl dat de foto's van zijn opa zijn. Uiteraard lijkt het al snel om geld te gaan, mede omdat Matthew in zijn statement laat weten dat het bedrag van tweehonderd miljoen dollar volkomen belachelijk zou zijn. Volgens hem zit de waarde van een Adams-plaat in de print zelf en niet in de reproducties van het negatief. En dan is de discussie over of Norsigian de foto's, als het echte Adams' zijn, eigenlijk wel commercieel mag verkopen nog niet eens gevoerd.

Foto © Ansel Adams

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie