'Twelve': Het portret van een nieuwe generatie

charlottelipic 1787 0
De expositie 'Twelve' van Alex ten Napel opent zaterdag 7 januari. In de Eduard Planting Gallery in Amsterdam is het project te zien over twaalfjarige Nederlandse kinderen. Napel heeft deze leeftijd uitgekozen voor zijn portretserie omdat deze kinderen in hun laatste jaar van de basisschool zitten.

Het 'echte leven' staat voor de geportretteerden nu vlak voor de deur. De fotograaf speelt op deze fase in door de kinderen vragen voor te leggen als: 'Wat zou je doen als je de minister-president van Nederland was? Of de president van Amerika?' Maar ook vraagt hij zich af hoe de kinderen hun leven zien als ze later zelf kinderen hebben.

Op deze manier brengt Napel niet alleen individuen in beeld maar legt hij ook de denkwijze en verwachtingen van de nieuwe generatie vast.


Foto's © Alex ten Napel

Europa

Voor ten Napel zijn deze portretten nog maar het begin van de serie. Zijn serie is pas compleet als het portretten en verhalen bevat van kinderen door heel Europa.

Internationaal succes

Alex ten Napel is heeft zowel nationaal als internationaal grote successen geboekt. Zo heeft hij naast Nederland exposities gehad in Parijs, Moscou, New York, Puerto Vallarta, Mexico, Polen en Miami. Ook is hij hij genomineerd voor verschillende grote prijzen. Gelukkig is hij zijn eigen land niet vergeten en exposeert hij de serie deze maand in zijn eigen woon- en werkplaats Amsterdam.

Bezoeken

De opening begint zaterdag 7 januari om 16:00 uur en duurt twee uur. Daarna is 'Twelve' te bezoeken tot 25 januari. Van woensdag tot zaterdag is de Eduard Planting Gallery geopent. Bezoeken op afspraak is ook mogelijk.


Foto's © Alex ten Napel