Twee sympathieke fotobewerkers

Redactie 570 0
Op zoek naar een gebruiksvriendelijke, betaalbare maar wel krachtige fotobewerker? WINMAG kan er twee aanraden: Adobe Photoshop Elements 4 en ACDSee 8.0 Foto Manager.

Photoshop 'Elements' 4.0 (99 euro) is niet een lichte versie van Photoshop, maar een geheel op de consument toegesneden fotopakket met onder de motorkap dezelfde 'powertools' als zijn grote broer, het legendarische Photoshop.

Werkstand
Toch oogt ook Elements als een indrukwekkend pakket dat direct bij openen vraagt in welke stand je wilt werken: foto's bekijken, bewerken of organiseren. Je start dan een en hetzelfde pakket in een bepaalde werkstand. Je kunt makkelijk switchen van de ene naar de andere modus - en dat gebeurt intelligent: tijdens het bewerken [1] staan de foto's keurig 'op slot' in de ingebouwde fotobladeraar.

Eerst maar eens enkele foto's bewerken. Draaien gaat perfect, ook met sneltoetsen (Ctrl+pijltoets). Het bijsnijden ('croppen') ook. Meest indrukwekkend is wel de 'autofix', een alles-in-een-opknapbeurt voor foto's. Het resultaat is wel onvoorspelbaar, dus experimenteer met de instellingen van dit gereedschap. Via de 'Filter Gallery' heb je tientallen zeer indrukwekkende filters (effecten) tot je beschikking.

Labels toekennen
Foto's organiseren gaat prima, door middel van het toekennen van labels (kenmerken). Adobe experimenteert nog met een toekomstige automatische sortering van foto's aan de hand van gezichtsherkenning: alle foto's van Bob belanden dan volautomatisch in de sorteermap 'Bob'. In versie 4 beperkt deze herkenning zich nog tot het volautomatisch verwijderen van rode ogen in een verzameling beelden (dus zonder dat je de rode ogen zelf markeert!). Helaas werkt het nog niet optimaal: alleen gezichten recht van voren worden herkend als zodanig en goed 'behandeld'.

Photoshop Elements is een schatkamer met 1001 mogelijkheden. Je betaalt een relatief hoge prijs, maar krijgt dan ook een heel krachtige fotobewerker. Voor wie eenvoudiger (goedkoper) wil slagen, zijn er betere alternatieven, zoals ACDSee 8.0 Foto Manager (zie volgende pagina).

PAKKET

Photoshop Elements 4.0

Producent www.adobe.nl
Waardering
Prijs € 99,--


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie