Triops - van concept tot prototype

Julian 964 0
Op internet zijn al enige tijd afbeeldingen te vinden van de Triops, een opmerkelijk prototype, ontworpen door Franziska Faoro. Wij namen contact met haar op om meer te weten te komen over deze bijzondere camera.

Iets als de Triops hebben we nog nooit eerder gezien. Het lijkt wel een tennisbal, niet eens zo'n gekke vergelijking: ook met de triops kun je prima gooien.

De Triops is een vinding van Franziska Faoro en benadert het begrip fotografie op een nieuwe manier. De camera is uitgerust met drie fisheyelenzen, samen goed voor een blikveld van 360 graden. Zelf op de afdrukknop drukken is niet meer nodig. De Triops kan op verschillende manieren zelf het afdrukmoment bepalen.Over Franziska FaoroFranziska Faoro (1979) werd geboren in het Duitse plaatsje Haan. Aan de universiteit van Wuppertal rondde ze in 2006 de studie Industrieel Ontwerp succesvol af, met de Triops als afstudeerproject. Tijdens haar studie kwam Franziska terecht bij GRO Design/> in Eindhoven, waar ze nu werkzaam is.
Beweging
De Triops beschikt over een versnellingsmeter. Gooi de camera in de lucht, de sensor detecteert wanneer het hoogste punt bereikt is en schakelt het afdrukmechanisme in. Alle onderdelen zijn geïntegreerd in de robuste behuizing. De Triops is ontworpen om mee te gooien en kan een eventuele val overleven.

Geluid
Ook kan de Triops reageren op geluid. Zet de camera neer en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft geen moment te missen en je kan meejuichen terwijl je favoriete voetbalteam het winnende doelpunt scoort. De Triops maakt de foto zelf.

Handmatig
De optie om zelf te bepalen wanneer je een foto maakt ontbreekt gelukkig niet. Je kan zelf de knop indrukken of een tijdsinterval in te stellen, waardoor de Triops bijvoorbeeld elke 5 minuten een foto maakt.

Voorlopig is de Triops een prototype en helaas nog niet in werking te zien. Wel gooit Franziska Faoro hoge ogen met haar concept. Ze deed mee aan de BraunPrize2007, een internationale ontwerpwedstrijd, waarin de Triops een tweede plaats behaalde. Ook is de Triops genomineerd voor de Band New Award.


Momenteel is Franziska op zoek naar een geschikte fabrikant die een eerste serie 'Triopsen' kan produceren. Eventuele hulp daarbij is welkom, contact opnemen kan via //franziskafaoro.de/