Trendspotting: Fotografie in Afrika

Julian 1081 0
Hoe kijken wij naar Afrika? En hoe kijken de Afrikanen naar hun eigen continent? En hoe wordt dat vervolgens verbeeld in foto's? Fotografe Sofie Knijff reisde voor VPRO’s Trendspotting naar de African Photography Biennal in Bamako.

Kijken Afrikaanse fotografen wezenlijk anders naar Afrika dan westerse fotografen? En hoe uit zich dat in hun fotografie? Fotografie uit Afrika staat centraal. Sinds 1994 bestaat in Bamako, de hoofdstad van Mali, een van de belangrijkste fotobiënnales ter wereld: Bamako Encounters.

Opmerkelijk dat in een van de armste landen ter wereld zo'n rijk aanbod aan Afrikaanse fotografie aan de wereld wordt getoond. Werk van inmiddels gerenommeerde fotografen zoals Pieter Hugo (Zuid-Afrika), Dago Ananias Leki (Ivoorkust) en James Iroha Uchechukwu (Nigeria).

Ook de Britse fotograaf Martin Parr is aanwezig in Bamako. Op uitnodiging van de organisatie toont hij daar zijn fotoserie Luxury waarin hij zijn lens richt op de scene van de internationale jetset. Een wonderlijk contrast met de omgeving waarin zijn foto's worden getoond.

VPRO’s Trendspotting: Bamako
Datum uitzending: 02-12-2009 22:50
Bekijk via uitzendinggemist.nl