Touchy maakt alleen foto's bij menselijk contact

Jasper van Bladel 1783 2
Een camera die alleen foto's maakt bij menselijk contact, dat is de Touchy. Het concept is ontwikkeld door Eric Siu, een Japanse artiest die met zijn Touchy een discussie wil starten over 'echt' menselijk contact in deze tijden van technologie en virtuele ontmoetingen.

De drager, want je zet de camera op je hoofd, van de Touchy is het meest van de tijd blind. Op de tast moet hij of zij de weg vinden. Pas als iemand hem of haar aanraakt, gaan de twee ogen aan de voorkant open. Een foto wordt dan niet meteen gemaakt, dat gebeurt pas na tien seconden van contact. De aanraking zal dus lang genoeg moeten duren, anders wordt de drager het zich gewoon weer ontnomen.

Moderne wereld

De Touchy heeft een 2-megapixelsensor en achterop een scherm waarop de gemaakte foto's te zien zijn. Geen baanbrekende technologie dus, maar daar gaat het de maker ook helemaal niet om. Het gaat Eric Siu om de discussie. Een discussie over menselijk contact in deze moderne wereld vol Facebook, Twitter en Whatsapp. Virtueel hebben we volop contact, echt contact tussen mensen is zeldzamer volgens Siu. Met zijn Touchy wil hij dat bevorderen.

Geluk

Eén geluk: als je niks kan zien loop je natuurlijk gemakkelijk ergens tegenop. Menselijk contact, en misschien ook nog wel een foto, is dan zo gemaakt.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Michel N

eehm.. volgens mij is er een typfoutje gemaakt.. ;)

onder het kopje "moderne wereld" 2e zin.. :)

afbeelding van Jasper van Bladel

Dank voor de tip Michel! Nu staat er gewoon 'gaat'.