Toshiba maakt cmos-sensor met BSI-technologie

Julian 1050 0
Toshiba kondigt een 14.6-megapixel 1/2.3-inch cmos-sensor aan die gebruik maakt van back-side illumination-technologie. De nieuwe sensor is bedoeld voor gebruik in compacts en cameratelefoons. Sony gebruikt de techniek al in haar Exmor-R camera's.

De opbouw van een sensor met back-side illumination (BSI) technologie is anders dan die van een gewone cmos-sensor. Bij een BSI-sensor is de laag lichtgevoelige receptoren naar de oppervlakte gehaald. Toshiba claimt dat de sensor daardoor 40 procent gevoeliger is voor licht. Sony gebruikt vergelijkbare techniek in de WX1 en TX1 onder de noemer Exmor-R.

Toshiba gaat een vergelijkbare sensor produceren. De eerste exemplaren zullen in december naar fabrikanten verscheept worden, massaproductie volgt in het derde kwartaal van 2010 en zal 500.000 stuks per maand bedragen. Toshiba brengt de sensor onder in haar Dynastron-serie. De cmos krijgt 14.6-megapixels, ondersteunt 1080P en 720P video en haalt framerates tot 60 fps, al is niet bekend bij welke resolutie.

Toshiba maakt momenteel vooral sensoren voor cameratelefoons. Met de nieuwe BSI-sensor wil de fabrikant haar portfolio uitbreiden en ook in de digitale camera markt stappen.