Toshiba kondigt Light field-module voor telefoon's aan

jesse kraal 1584 0
Na de Lytro-camera, kunnen we over een tijdje ook telefoon's verwachten waarmee je de scherpstelling pas bepaalt na het nemen van de foto. Tenminste, als het aan Toshiba ligt. De Japanse firma komt met een zeer kleine module met 50.000 microlensjes, compact genoeg voor telefoon's.

Gelijk naar de winkel rennen heeft geen zin. Toshiba werkt nog hard aan het concept en heeft nu de eerste werkende prototype's af. Het bedrijf verwacht rond eind 2013 de module's commercieel beschikbaar te kunnen maken en hoopt tegen die tijd ook telefoonmakers geïnteresseerd te hebben.

Toshiba
De Toshiba-module is flink kleiner dan de Lytro (inzet) en past daardoor in telefoons.

50.000 microlensjes

Achter het normale objectief gaan nog eens 50.000 microlensjes schuil, elk van die lensjes produceert een compleet beeld op een deel van de sensor. Door al die verschillende afbeeldingen te combineren en daar de kleine verschillen tussen te analyseren, krijgt de camera een beeld van de afstanden tussen objecten. Net als bij de Lytro-camera kun je zo achteraf het scherptepunt verplaatsen.

Toegevoegde waarde

Wat we eveneens herkennen van de Lytro is de vrij belabberde fotokwaliteit. Doordat er heel veel verschillende foto's tegelijk worden genomen met één sensor, houdt je effectief maar een zeer minimaal deel van de sensorresolutie over. Dat achteraf kunnen scherpstellen is een leuk trucje, maar we vragen ons af of het veel toevoegt aan de toch al niet kleine scherptediepte van cameratelefoons.

Toshiba
Deze foto van Toshiba doet ons eerder denken aan de allereerste cameratelefoons uit het begin van deze eeuw dan aan vooruitstrevende nieuwe technologie.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse