Ton Hendriks vraagt aandacht voor straatkinderen

Redactie 1098 0
Negen jaar lang reisde Ton Hendriks de wereld rond om straatkinderen te fotograferen. Het resultaat, Global Street Child, kan je nu online en in boekvorm bekijken. Hendriks doel is de wereldwijde problematiek van straatkinderen onder de aandacht brengen.

De serie bestaat uit een reeks portretfoto’s waarin Hendriks probeert om persoonlijk contact te maken met de kinderen. Met de serie wil hij aandacht vestigen op het wereldwijde probleem van 100 miljoen straatkinderen en het politieke en publieke debat daarover nieuw leven inblazen.

Realiteit

Ton Hendriks gebruikte een grootformaatcamera die naar eigen zeggen zeer gedetailleerde en scherpe beelden levert. Op de website van de serie vertelt hij dat hij bewust heeft gekozen voor grootformaat. Het geeft volgens hem een realistischere toon aan de foto waardoor het je meer aangrijpt. Met een combinatie van daglicht en flitslicht heeft hij bovendien een levendig resultaat proberen te verkrijgen.


Plan

Voorafgaand aan het project stelde de fotograaf een gedetailleerd plan op. Zo bedacht hij dat hij verschillende landen voor zijn project wilde bezoeken. Hij plande een reis naar Azië, Afrika, Amerika en Oost-Europa om duidelijk te maken dat zijn onderwerp een wereldwijd probleem is. Ook lag zijn voorkeur bij kinderen die betrokken zijn bij slavernij, criminaliteit en prostitutie.

Boek

Van de serie verschijnt het boek ‘The Global Street Child’. Daarin zijn tachtig portretten opgenomen alsook korte teksten over het leven van de kinderen. Naast deze portretten en teksten zijn in het boek ook uitgebreidere essays te vinden waarin wordt gesproken door wetenschappers, deskundigen en politici. De opbrengst van het boek gaat naar verschillende acties die straatkinderen ondersteunen.

Serie

Wie alle foto’s wil zien die Ton Hendriks heeft gemaakt kan een bezoek brengen aan de website van Global Street Child. Daar vind je naast de serie ook achtergrondteksten over de straatkinderenproblematiek.

Foto's © Ton Hendriks

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie