Tom Daams' tweede avontuur in Syrië

jesse kraal 5004 0
In de DIGIFOTO Pro 4.2012 lees je alles over het eerste avontuur van Tom Daams. Vandaag vertrekt Tom voor de tweede keer naar het Midden-Oosten. Op onze website lees je hoe zijn tweede reis hem vergaat. Ditmaal begint zijn reis in Griekenland, waar hij de eerste dagen zal verblijven.

Toen Tom Daams voor de eerste keer besloot naar Syrië af te reizen, deed hij dit via Turkije. Hij kon simpelweg de grens overlopen. Op de terugweg is hij door een groepje rebellen de grens met Turkije overgesmokkeld, wat op een aantal gefronste wenkbrauwen en uren aan ondervragingen resulteerde toen hij vanuit dat land weer terug wilde reizen naar Nederland. In zijn paspoort stond immers een stempel dat hij Turkije had verlaten maar niet dat hij weer was binnengekomen...

Tom Daams
Een van de foto's die Tom maakte op zijn eerste reis. Deze en drie andere foto's heeft hij te koop aangeboden via Ebay. Foto: © Tom Daams

Egypte

Dit keer reist Tom dus via Griekenland, waar hij een aantal dagen zal verblijven. Tom: 'Hier breken elk jaar rond deze tijd rellen uit, ook nu staat de boel weer op springen'. Via  Libanon zal Tom  naar Syrië afreizen, om daar weer verslag te doen van de oorlog tussen de rebellen van het Vrije Syrische Leger en het regeringsleger van president al-Assad.

Tom DaamsFondsen werven

In de tussentijd is Tom vooral bezig geweest met het werven van fondsen voor zijn tweede avontuur. Zo kun je via Ebay een bod doen op vier foto's van 60 x 90 centimeter. Het gedoneerde kogelvrije vest is ondertussen ook binnen. Tom: 'echt heel gaaf, en opmerkelijk licht van gewicht ook!' Daarnaast heeft hij veel interviews gegeven aan kranten, tijdschriften en op de radio.

Middelbare school

Grappig is zijn anekdote over een middelbare school die hem benaderde. Een zestienjarige Nederlandse scholier voelde zich, na al het nieuws rondom de revolutie, zo betrokken bij de 'Arabische Lente' dat hij zonder medeweten van ouders en docenten een ticket had gekocht naar Syrië om daar mee te vechten met de rebellen. Pas een dag voor zijn geplande vertrek kwamen zijn ouders achter zijn bedoelingen, precies op tijd om hem nog te kunnen tegenhouden. Vervolgens heeft de school gevraagd of Tom zijn ideeën uit zijn hoofd kon praten. Tom: 'Er zijn veel meer manieren om de burgers in dergelijke landen te kunnen helpen, als zestienjarige jongen mee willen vechten is gewoon een heel stom idee.'

Blijf op de hoogte!

De komende weken zullen we je op de hoogte houden van Tom's avonturen in Egypte en Syrië. Behalve een fotocamera, gaat er dit jaar ook een zogenaamde 'actioncam' mee. Als zijn internetverbinding het toelaat, kunnen we binnenkort dus bewegend beeld laten zien van Tom in actie! Heb je het interview in DIGIFOTO Pro 4.2012 nog niet gelezen? Ren dan snel naar de winkel!

Cover Tom Daams

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse