Tom Callemin’s ode aan traagheid in de Brakke Grond.

Tom Callemin’s ode aan traagheid in de Brakke Grond.

Jasper van Bladel 724 0
De Brakke Grond presenteert in samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) het fotografisch universum van de Vlaamse fotograaf Tom Callemin. In een wereld waarin we worden overspoeld door beelden en iedereen al snel honderden snapshots per maand met z’n smartphone maakt, leest het werk van Callemin als een ode aan traagheid.

Tom Callemin zet fotografie niet slechts in als middel, maar onderzoekt in zijn portretten juist de techniek achter de foto. Het resulteert in intieme tijdloze beelden die de bezoeker vragen stil te staan en de blik te vertragen. De solotentoonstelling Tom Callemin was eerder te zien bij FOMU en is vanaf 10 februari te zien in de Brakke Grond. De opening is op zaterdag 18 februari.

'Examination' door Tom Callemin

Stilte

Callemins fotografisch werk leest als een artistiek onderzoek naar het perfecte beeld. De beelden vergen maanden aan voorbereiding waarin hij beelden verzamelt, schetsen maakt en sets bouwt. Eenmaal in de studio gaat de zoektocht verder en vraagt Callemin veel van zijn modellen. Soms is hij een uur bezig om een hand in de juiste positie te krijgen of herhaalt hij dagenlang het nemen van dezelfde foto. In een van zijn series onderzoekt Callemin de invloed van de camera (of juist de afwezigheid hiervan) op zijn modellen door met flitslicht in totale duisternis te fotograferen. Zowel apparaat als fotograaf blijven hierdoor onzichtbaar voor de geportretteerde; vertrouwen, concentratie en een snijdende stilte die plots doorbroken wordt door zijn flits zijn voelbaar aanwezig. Het resultaat is een reeks beklijvende beelden waar de fotograaf het innerlijke leven van de modellen heel dicht probeert te benaderen. Naast portretten exposeert Callemin ook zijn serie sterk geconstrueerde zwart-wit beelden van desolate landschappen en personen en drie videoportretten.

Talent

Tom Callemin behaalde na een master in fotografie in 2015 ook een master in de vrije kunsten aan KASK in Gent, en werd in 2015 al geselecteerd als een van de 10 veelbelovende fotografen voor het .tiff magazine van FOMU. In 2015 werd hij geselecteerd als Foam Talent en won hij de Prix Levallois. Tom Callemin woont in Gent en wordt gerepresenteerd door galerie tegenboschvanvreden (Amsterdam) en Galerie Zink (Berlijn). Zijn oeuvre wordt sinds 2014 zowel nationaal als internationaal tentoongesteld.

De tentoonstelling loopt van 10 februari tot en met 30 april 2017.
 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper