Tokina Reflex 300mm f/6.3 voor mft nu verkrijgbaar

Julian 2250 2
In februari kondigde Tokina een 300mm f/6.3 spiegellens aan voor Micro Four Thirds-camera's. Importeur TSE Imaging meldt dat het objectief nu verkrijgbaar is. De compacte 300mm krijgt een prijskaartje van 439 euro.

Met lengte van 7 cm en gewicht van minder dan 300 gram is de Tokina 300mm f/6.3 opvallend compact voor een teleobjectief met dergelijk brandpunt. Het gaat dan ook om een spiegellens. Dat betekent handmatig scherpstellen en een vaste diafragmawaarde van f/6.3.

Door de 2x cropfactor van mft-camera's levert het objectief eenzelfde beeldhoek als een 600mm-objectief op een fullframe-camera. Scherpstellen kan vanaf 80 cm, dat levert een flinke vergroting van 1:2 op.

De Tokina Reflex 300mm f/6.3 Macro ligt nu in de winkels, maar de voorraad in Nederland is beperkt. Volgens importeur TSE Imaging gaan de meeste exemplaren naar Azie, waar systeemcamera's al een veel groter marktaandeel hebben. De adviesprijs bedraagt 439 euro.

Tokina Reflex 300mm

afbeelding van Fototiel

Ik zie daar weinig belangstelling voor. De prijs ligt in de buurt van het heel goed 100-300 panasonic objectief. En de beperkingen van het vaste diafragma zijn te groot. Al helemaal bij de korte instelafstand. de scherptediepte zal in tienden van millimeters gemeten moeten worden.
Bovendien is de zo verschrikkelijk lelijke Bokeh van spiegelobjectieven alleen al een afknapper. Al die nadelen zijn misschien op de koop toe te nemen als er geen alternatieven zijn wat prijs omvang en gewicht betreft. Heel misschien zou dan een 600 mm met minstens F8 en een duidelijk lagere prijs dan de 'glasobjectieven' een kans maken.

afbeelding van Bart Buijs (Tokina Nederland)

Da's nogal een ongenuanceerde mening. De kunst is de voordelen te benutten en de nadelen te beheersen. Met spiegelobjectieven zijn heel mooie foto's te maken, als je weet waar je op moet letten. Erg leuk om mee te werken. Her en der op internet verschijnen nu al testen met zichtbaar goede resultaten.

Bart Buijs (Tokina Nederland)