Tokina 12-24 mm f/4 AT-X Pro

Redactie 1200 0
Een belangrijk voordeel van een digitale spiegelreflexcamera is dat je er andere lenzen (objectieven) op kun schroeven.

De meeste indruk maak je met een telelens, zo'n mooie toeter. Maar veel fotografen hebben meer profijt van een kleinere groothoeklens.

Een groothoekobjectief komt uitstekend van pas in kleine ruimtes. Passen alle feestgangers op de bruiloft niet op één foto? Groothoek biedt de oplossing. Per definitie zijn groothoeklenzen geschikt voor close-upfotografie. Het is mogelijk om de camera op enkele centimeters van het onderwerp te houden, en toch scherp beeld te houden. Ook voor de bouw- en makelaardijsector heeft een groothoek voordelen, omdat gebouwen of kamers in één keer op de foto kunnen en vooral bij binnenhuisfotografie de ruimtes groter lijken dan ze zijn.

WINMAG testte de Tokina 12 - 24mm f/4 AT-X Pro. Deze groothoeklens laat zich goed scherpstellen. Focussen gaat een tikje langzamer door het ontbreken van een extra aandrijving, maar is wel doeltreffend. De beelden zijn zonder uitzondering scherp.

De Tokina heeft daarbij een vaste lichtsterkte van f/4. Dat betekent dat er bij inzoomen geen licht verloren gaat en snelle sluitertijden mogelijk blijven. Een verbeterpuntje is de aparte zonnekap. Die had misschien beter aan de lens vast kunnen zitten.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie