Toeristen van boven: een expositie van Marc Faasse

Toeristen van boven: een expositie van Marc Faasse

Jasper van Bladel 1701 0
Marc Faasse fotografeerde een jaar lang toeristen in de stad. Niet zomaar rechttoe rechtaan, maar met zijn camera aan een glazenwassersstok van negen meter. Zo ontstonden ongebruikelijke beelden van een stad waar het toerisme een steeds groter stempel op drukt.

Oude en nieuwe bezienswaardigheden, van het Anne Frankhuis tot A’DAM Lookout, maar ook de bezoekers van een wafel- en ijsparadijs in de Damstraat ontgingen hem niet. Elk eindbeeld bestaan uit tientallen secuur in elkaar gepuzzelde foto’s. Een bijzonder tijdsbeeld van een stad die volop in verandering is.

Geen detail blijft ongezien, de zwanen in de gracht, de inhoud van een fietsmandje, de baby in de buggy – de  beelden zitten vol kleine verhaaltjes. Door de foto’s van Marc Faasse kijken we op een andere manier naar Amsterdam dan we gewend zijn.

Aanleiding

Marc Faasse over zijn foto’s: “Al 10 jaar fotografeer ik met een camera aan een enorme stok het leven in de stad. Sinds een paar jaar ziet iedereen er een enorme selfiestick in. Ik moest daar wat mee en heb mezelf tussen de toeristen bij de letters Iamsterdam op het Museumplein gefotografeerd. Samen met het feit  dat toeristen niet meer te ontwijken zijn in Amsterdam, was dit de aanleiding voor mijn project 'Toeristen in Amsterdam’.

De beelden zijn te zien in de Centrale Hal van het Stadsarchief. De foto’s worden letterlijk als bovenaanzichten tentoongesteld, in de vorm van tafels. Op deze manier kan iedere bezoeker de serie tot in detail bekijken en wordt het duidelijk hoe bijzonder deze manier van fotograferen en bewerken van Marc Faasse is.

Toeristen in Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam 19 mei – 9 juli 2017. Vrij toegang.
Vijzelstraat 32, Amsterdam. Vrij toegang. Bereikbaar met tram 16. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper