Toekomst van de Nikon 1-serie

Toekomst van de Nikon 1-serie: o.a. lichtsterke objectieven

jesse kraal 2586 0
Nikon werkt al volop aan de volgende producten voor haar 1-serie. Een van de punten waaraan gewerkt wordt, is het verder verbeteren van de autofocus. Om dit voor elkaar te krijgen zijn lichtsterkere objectieven nodig en die komen er dan ook.

Dpreview had een interview met Tetsuya Yamamoto, hoofd ontwikkeling van de camera-divisie. Tot op heden verkoopt de Nikon 1-serie naar wens volgens Yamamoto en dat moedigt de fabrikant aan om het systeem verder te ontwikkelen.

Klanten zouden onder de indruk zijn van de hoge autofocussnelheid en de functie 'motion snapshot', waarbij voorafgaand aan de foto drie seconden bewegend beeld wordt opgenomen. Aan het einde van de dag kun je dan van die fragmenten een soort samenvatting van de dag maken.

Autofocus

Een van de punten waarop Nikon de 1-serie verder wil verbeteren is de autofocus. Nikon maakt voor de J1 en de V1 gebruik van een combinatie tussen contrast- en fase-autofocus. In beide modellen gaat de schakeling tussen de verschillende autofocus-modi automatisch, voor een toekomstige opvolger van de V1 zou dit wellicht handmatig ingesteld kunnen worden, de J-serie zal deze handmatige instelmogelijkheid niet krijgen.

Om de autofocus significant sneller te krijgen, is er vooral behoefte aan lichtsterker glaswerk. Momenteel is het snelste objectief de 10mm f/2.8, maar de relatief kleine sensor van de Nikon 1-serie moet het mogelijk maken om lichtsterke objectieven te ontwerpen die evengoed compact van formaat zijn.

Nikon J1
Lichtsterke objectieven voor de Nikon 1-serie, laat maar komen!

Video

Voor liefhebbers van video is er ook goed nieuws, volgens Yamamoto is de sensor uit de Nikon 1-serie in principe geschikt om 2K- (2048x1080) en 4K-video (ong. 4000 pixels horizontale resolutie) aan te kunnen. Wellicht gaan we in de toekomst ook een video-camera van Nikon zien, vergelijkbaar met de filmcamera's die Sony en Panasonic aanbieden op basis van hun csc-techniek.

Effectfilters

Het ontbreken van effectfilters in de Nikon J1 en V1 lijkt vreemd, gezien de doelgroep waarop de camera's zijn gericht. Yamamoto verklaart: 'De J1 en de V1 vallen in een nieuwe categorie camera's en daarom wilden we onze aandacht vooral laten uitgaan naar het zo goed mogelijk ontwikkelen van de basisfuncties van de camera.' Wellicht dat in de toekomst effectfilters en in-camera raw-bewerking wel zullen worden toegevoegd. Of dit middels een firmware-update voor de J1 en V1 zal zijn, of blijft voorbehouden aan nieuwe modellen, is nog even de vraag.

Nikon J1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse