Toekomst Nik-collectie onzeker – geen updates meer

Toekomst Nik-collectie onzeker – geen updates meer

Jasper van Bladel 1401 0
Het zat er natuurlijk al aan te komen: de geliefde Nik-fotobewerkingsplugins zullen vanaf nu geen updates meer krijgen, meldt Google op de Nik-website. De software werd in 2012 gekocht door Google en is al een tijdje gratis.

Google wil zich meer richten op mobiele apps en laat de Nik-collectie daarom links liggen. Ze richten zich op Snapseed, een smartphone-app die ook is ontwikkeld door Nik.

De huidige Nik Collection bestaat uit zeven plugins. Zo bestaat Color Efex Pro uit een serie filters om kleuren in foto's te corrigeren en creatieve effecten toe te passen, kan je met Silver Efex Pro en Analog Efex Pro experimenteren met technieken uit het analoge cameratijdperk en met HDR Efex Pro kan je natuurlijk of extreem los met hdr-technieken. Verder bestaat de plugincollectie uit de tools Viveza, Sharpener Pro en Dfine.  

Gewoon

Het feit dat Google de Nik-collectie geen updates meer geeft is nog niet direct reden tot paniek, je kunt er nog gewoon gebruik van maken. Houd er echter wel rekening mee dat bij toekomstige updates van bijvoorbeeld Windows of Adobe Photoshop de Nik-collectie weleens niet meer zou kunnen werken. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper