Tips voor vloeiende dag/nacht-transitie timelapse

Tips voor vloeiende dag/nacht-transitie timelapse

PieterMolenaar 1637 0
Fotograaf Cal Thomson heeft op zijn YouTube-kanaal een video gepubliceerd met daarin tips voor een vloeiend belichtingsverloop bij een timelapse van dag naar nacht. Thomson maakt hiervoor onder meer gebruik van een spiegelreflexcamera met statief, een afzonderlijke intervalmeter en een plugin voor Lightroom om het proces deels te automatiseren.

Timelapsefotografie wint de laatste jaren aan populariteit en stelt speciale eisen aan apparatuur en nabewerkingssoftware. Vooral het verkrijgen van een soepele belichtingsverloop van dag naar nacht, zoals bij een zonsondergang, is volgens Thomson voor velen een uitdaging. In een videotutorial op YouTube geeft hij hiervoor een aantal handige en tijdsbesparende tips.

Belichtingssprongen gladstrijken

Volgens Thomson kan je voor dergelijke opnames beter niet de ingebouwde timelapsefunctionaliteit van de camera gebruiken vanwege het ontbreken van controle over de belichting en het feit dat de belichtingsaanpassingen van de camera in de uiteindelijke timelapsevideo te zien zijn als 'flicker'. Beter is het om afzonderlijke fotos te maken in raw-formaat en deze in Lightroom na te bewerken voor een vloeiende belichtingsovergang.

LR Timelapse

Hiervoor maakt Thomson gebruik van de LR Timelapse-plugin voor Lightroom. Deze plugin selecteert telkens twee fotos waartussen de belichting wijzigt. Door de belichting van deze te middelen, worden keyframes gemaakt. Deze worden door de plugin gebruikt om de belichting van de tussenliggende fotos aan te passen voor een vloeiend belichtingsverloop. Het eindresultaat kan dan als video geexporteerd worden.

Betaalde plugin

Een nadeel van deze methode is echter dat de gebruikte plugin niet gratis is. De LR Timelapse-plugin kost ongeveer 120 euro voor niet-professioneel gebruik.