Tips voor scherpe afbeeldingen met manuele focus

Tips voor scherpe afbeeldingen met manuele focus

Nadja Geskus 2211 0
Als je manuele focus gebruikt, is het voor sommige toch lastig om echt haarscherpe afbeeldingen te krijgen. We geven je een aantal tips die voor haarscherpe handmatige afbeeldingen zorgen in een mum van tijd!

Verlichting

Hoe meer licht je hebt, hoe makkelijker het is om scherp te stellen. Nu zal je buiten dus weinig moeite ervaren, maar in een studio is dit toch een ander verhaal. Wat handig is, is om omgevingslicht aan te zetten, die je niet meer op de foto ziet zodra je flitst. Zo kun je namelijk wel goed zien wat je doet, maar beïnvloed het niet je foto. Om te testen of het licht op je foto zichtbaar is, kun je een foto maken zonder de flitsers af te laten gaan.

Contrast

Catchlights is de verlichting die reflecteerd in de ogen van je model. Wanneer deze zichtbaar is heb je een goed punt om op scherp te stellen. Er is namelijk veel contrast op dat moment in de ogen. En dat is precies wat je nodig hebt om scherp te stellen.

Tips voor scherpe afbeeldingen met manuele focus

Snap Focus

Draai de scherpstelring veel meer dan je denkt nodig te hebben. Zo maak je als het ware een 'scan' van het scherpe brandpuntbereik. Door deze snap focus en, wordt je oog gedwongen om veranderingen op te merken en zo spot je de scherpe focus sneller. Vervolgens pas je het snel weer aan met steeds kleinere bewegingen, waardoor je elke keer steeds dichter bij het scherpe punt komt. De truc is hier eigenlijk de snelheid. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je oog het krijgt om de veranderingen te zien en dus kom je niet echt goed bij het scherpe punt.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja