Tips voor het fotograferen van walvissen

Tips voor het fotograferen van walvissen

Nadja Geskus 2327 0
Walvissen zijn prachtige dieren en het is dan ook bijzonder als je deze grootse beesten kunt spotten. Maar hoe je ze moet fotograferen, dat is natuurlijk veel interessanter! Wij hebben een paar tips voor je opgesteld, zodat je de prachtigste foto’s kunt maken als je er één weet te spotten.

Walvissen

Er zijn ongeveer 78 verschillende soorten walvissen. Walvisachtigen zijn net als wij zoogdieren. Ze zijn warmbloedig, hebben melkklieren om hun jongen te voeden, hebben een hart met vier kamers en ze hebben tevens haar op hun lichaam. Walvissen hebben dan ook, net als alle andere zoogdieren, zuurstof nodig. Ze gaan daarom naar het oppervlak om te ademen, of blazen hun adem via het spuitgat weer naar buiten, voordat ze weer onderduiken. Het uitademen van de walvis is tevens hun achilleshiel. Jagers kunnen hen namelijk hierdoor al op grote afstand kunnen spotten. 

Hoe fotografeer je een walvis

Het juiste moment

Een walvis fotograferen is niet zoiets als een musje in je tuin. Je moet daadwerkelijk naar een plaats toe gaan om ze te kunnen spotten en dit is niet heel gemakkelijk. De grootste kans om bultrugwalvissen te vinden, is tijdens de wintermaanden in onder andere Hawaii. Tijdens deze maanden zijn ze het meest actief. Wil je ze liever spotten tijdens de lente- en zomermaanden? Ga dan naar New England, Nova Scotia, Newfoundland of Alaska. De grijze walvismigratie kun je ook zien tijdens de lente bij de westkust van Noord-Amerika. Wil je liever een orka spotten, dan moet je tijdens de lenten tot de late herfst naar de Pacific Northwest gaan. Hier zwemt dan veel zalm, een prachtig moment om de orka op jacht te zien. Er zijn natuurlijk nog veel meer andere plaatsen in de wereld waar je walvissen kunt spotten, dus als je echt walvissen wilt spotten, verdiep je dan in de locaties en de tijden waar ze het meeste rondzwemmen.

Hoe fotografeer je een walvis

Boot

Als je een walvis wilt gaan spotten, dan zal je ongetwijfeld gebruik moeten maken van een boot. De meeste ‘Whale Watching’ bedrijven maken gebruik van boten variërend van groot tot klein. Probeer een bedrijf te vinden die gebruik maakt van een zodiac. Deze boten zijn sneller en vaak minder druk.

Apparatuur

Je kunt het beste gebruik maken van zoomobjectieven. Walvissen zijn groot en kunnen daardoor in korte tijd al bij je zijn. Fotograferen met een vast objectief is hierdoor minder handig dan een zoomobjectief. Ook kan een groothoekobjectief van pas komen, want dan krijg je natuurlijk veel meer op beeld. Beeldstabilisatie en een statief hebben vrij weinig nut. Je dobbert immers op een oceaan. Zet je sluitertijd gewoon snel genoeg om de acties te bevriezen. Zorg dat je een snelle burst hebt ingesteld en het focuspunt in het midden ligt, met omliggende hulppunten. Je wilt natuurlijk niet dat je foto straks onscherp is. Zorg dat je je camera-instellingen klaar hebt en wacht tot het juiste moment. Het heeft wat oefening nodig, maar je wordt vanzelf beter!

Hoe fotografeer je een walvis

Foto’s gemaakt door Christopher Swann

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja