Tips voor fotograferen met kleuren gels

Tips voor fotograferen met kleuren gels

Nadja Geskus 808 0
Kleuren gels zijn misschien wel de meest goedkope en meest gebruikte tools die gebruikt worden door redactionele- en modefotografen. Door het gebruik van een kleuren gel kun je een scène compleet veranderen in een simpele handomdraai. Maar wist je ook dat je ze op meerdere manieren kunt gebruiken?

Kleuren gels

Normaal gesproken worden kleuren gels altijd voor de lichtbron geplaatst. Maar wat veel fotografen niet weten is dat je ze ook op andere manieren kunt gebruiken.

 

 

Schaduw

Als je kleuren gels beschadigd zijn, hoef je hem niet direct weg te gooien. Een klein stukje kan namelijk ook al van pas komen! Plaats de kleuren gels eens deels over de lichtbron heen. Dit creëert een soort gekleurde schaduw in je beeld. Je zal zien dat het een totaal ander effect geeft aan je foto.

Diepte

In plaats van de kleuren gels voor je lichtbron te plaatsen, zou je er ook één voor je lens kunnen plaatsen. Door een gat te maken in de kleurengel, kun je scherp stellen op een deel van het gezicht. De rest zal een beetje blurry en natuurlijk gekleurd worden. Ook dit geeft weer een compleet ander beeld dan dat je gewend zult zijn!

Kleuren gels als prop

Wees creatief. Niet alles hoeft te worden gebruikt zoals het bedoeld is. Je kunt kleuren gels natuurlijk ook gebruiken als prop. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Je hoeft het alleen maar te bedenken en uit te voeren!

Tips voor fotograferen met kleuren gels

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja