Tips om je ogen voor te bereiden op editing

Tips om je ogen voor te bereiden op editing

Fabienne Keijzer 1407 1
Je kent het vast wel. Je hebt het druk gehad met fotograferen, en net nu het weer rustig is begint het andere deel van het werk pas: het editen van die grote berg foto’s die je hebt gemaakt. En urenlang, soms zelfs dagenlang, staren naar een computerscherm is absoluut niet goed voor je ogen. Daarom zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje om je ogen voor te bereiden op het editen.

Tips tegen vermoeide ogen

Heb jij ook wel eens last van je ogen? Dat is helemaal niet vreemd. We kunnen tegenwoordig niet meer om de hoeveelheid schermen heen waar we dag in dag uit naar kijken. Je wordt wakker en je checkt je telefoon, daarna het nieuws op tv en misschien lees je een digitaal boek onderweg naar je werk waar je vervolgens ook weer de hele dag naar een scherm zit te staren. Kortom, onze ogen hebben het zwaar te verduren. En als fotograaf zijn je ogen enorm waardevol en moet je deze goed verzorgen. Als je een hele berg foto’s moet bewerken is het daarom niet verkeerd om je ogen hierop voor te bereiden. Een paar tips.
Tips tegen vermoeide ogen
Foto: Mellamie Willems (Lezersgallery)

Vermijd een grote hoeveelheid schermen

Dit heb je vast al eens gehoord, maar je telefoon checken voordat je gaat slapen is funest voor zowel je ogen als je nachtrust. Probeer ten minste een uur voor het slapengaan geen schermen meer te zien. Een e-reader is handig, maar het is wel weer een scherm. Lees liever een ouderwets boek of, juist modern, luister naar een podcast.

Pas het licht aan

Kijk nooit naar een computerscherm in een te donkere kamer. Je krijgt dan al snel last van je ogen en dat kan weer leiden tot vervelende hoofdpijn. Als je een hele dag gaat editen, zorg er dan voor dat er genoeg licht in de kamer is waar je bezig bent. Een goede bureaulamp doet wonderen. Een gloeilamp geeft een vrij zacht, gelig licht. Dit kan fijn zijn. Er zijn ook computers en programma’s die de helderheid van je scherm automatisch aanpassen. Apple heeft zo’n functie, maar ook Eizo heeft bijvoorbeeld de Auto EcoView, waarbij het scherm zich aanpast op verschillende tijdstippen. Zo is het scherm ’s avonds minder fel dan overdag.

Neem pauzes en train je ogen

Ook erg voor de hand liggend, maar neem af en toe een pauze. Kijk ten minste om het halfuur even weg van je scherm. Je kunt je ogen ook een kleine workout geven. Focus je eerst op een punt dat erg dichtbij is, bijvoorbeeld het randje van je scherm, en verleg daarna je focus naar een punt dat juist ver weg is.

Lees ook: Tips voor een betere workflow in Photoshop

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van S A Rcasjee

Wat een berg waardevolle tips. Ik kende ze nog niet.