Thuisfront. Ver weg en toch dichtbij

Julian 879 0
Thuisfront. Ver weg en toch dichtbij, is een fotografisch verslag over het thuisfront van Nederlandse militairen op missie. Ilvy Njiokiktjien portretteerde militairen in Uruzgan en hun thuisfront in Nederland.

De tentoonstelling bestaat uit twee reportages, enerzijds een fotografisch verslag van de Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD), anderzijds een fotoreportage van Ilvy Njiokiktjien.

Ilvy Njiokiktjien

De reportage van de Ilvy Njiokiktjien toont portretten van Nederlandse militairen in Uruzgan en hun thuisfront in Nederland en portretteert deze in hun eigen omgeving, als waren het dubbelportretten. De pose van de twee personen is steeds nagenoeg gelijk, wat de verbondenheid tussen de personen benadrukt. Ilvy Njiokiktjien bracht in 2009 enige tijd door in Kamp Holland, Kamp Mirwais en op Kandahar, waar zij deze fotoreportage maakte.

Foto's © Ilvy Njiokiktjien

Gemis van geliefden. Vreugde en verdriet.

Ver van familie en vrienden moeten werken als je bent uitgezonden als militair, betekent ook je familie en vrienden voor een lange tijd te moeten missen. De feestdagen maken het gemis vaak extra zwaar, niet alleen voor de militairen maar zeker ook voor het thuisfront. Reden voor het Legermuseum om rond de feestdagen eens extra aandacht te schenken aan het thuisfront in deze nieuwe foto-expositie. Er worden foto’s getoond van het afscheid, de familiedagen, het contact met het thuisfront en natuurlijk foto’s van het vreugdevolle weerzien met hun familie. Met deze jaarlijks terugkerende foto-expositie wil het Legermuseum de hedendaagse werkelijkheid van Nederlandse militairen dichterbij brengen.


Foto © AVDD