Thuis voelen in alle uithoeken van de wereld

Redactie 1089 0
Marrigje de Maar en Bert Teunissen reizen beiden naar uithoeken van de wereld om bij mensen thuis te fotograferen. Op hun expositie in Huis Marseille laten ze zien hoe deze mensen van hun huis een plek maken waar ze zich thuis voelen.

Natuurlijk licht bepaalt de inrichting en de sfeer van het interieur. Wars van internationale modes kiezen mensen in de intieme sfeer van hun eigen omgeving voor meubels, alledaagse voorwerpen en souvenirs. Omdat die voorhanden zijn, omdat die de traditie volgen, omdat ze die mooi vinden of omdat die vorm geven aan hun dromen.

Dat zij vreemden met een camera toelaten getuigt van de overtuigingskracht, het respect en de tact waarmee beide fotografen te werk gaan. De interieurs op deze foto's vertellen verhalen: over individuele situaties en verlangens (De Maar), en over de invloed van economische veranderingen op het leven van individuen (Teunissen).

Marrigje de Maar: Rode Rozen, Gele Regen

Marrigje de Maar presenteert in Huis Marseille voor het eerst een overzicht van de interieurs die zij de afgelopen vijf jaar langs de grenzen van China fotografeerde, in het noorden, zuiden, westen en langs de oostkust. Haar interieurs tonen het leven van de verschillende minderheden in China.

Foto © Marrigje de Maar - Xinjiang, Kazakh’ tent, 29-08 2007 

Bert Teunissen: Domestic Landscapes Travelogs

Bij Bert Teunissen, wiens serie Domestic Landscapes in 2006-2007 in Huis Marseille te zien was en veel succes oogste, staat nu het reizen zelf centraal. Onderweg maakt hij foto's in zwart-wit en op kleinbeeld, vanuit de auto, van het veranderende landschap, van ontmoetingen en van alle kleine momenten die zich onderweg voordoen en die zijn fotografische blik scherpen.

Foto © Bert Teunissen - CZ-1-19A-21, Silver Gelatin Print 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie