This is war! - Robert Capa en Gerda Taro in Nederlands Fotomuseum

Raymond 910 0
Het Nederlands Fotomuseum toont de internationaal reizende tentoonstelling This Is War!, met foto's van Robert Capa en Gerda Taro.

De tentoonstelling brengt het werk van Robert Capa, de grote oorlogsfotograaf als ook medeoprichter van Magnum Photos, weer samen met dat van de jonggestorven fotografische belofte Gerda Taro

De tentoonstelling This Is War! bevat ruim 165 foto’s van Capa en ruim 80 van Taro - waaronder veel vintage - en zo’n 75 publicaties in boeken en magazines. Het ontwerp van de tentoonstelling is van de hand van tentoonstellingsmaker Jeroen de Vries, die in 2008 de vormgeving van de retrospectieve van Magnum fotograaf Susan Meiselas in het ICP (New York) verzorgde.

De expositie geeft een reconstructie van zes belangrijke fotoseries van Capa: de Vallende Soldaat (1936); de Chinees-Japanse Oorlog (1938); de strijd om Rio Segre (1938); de vluchtelingen van Barcelona (1939); D-Day (1944) en de bevrijding van Leipzig (1945). Het archief van Robert Capa is in beheer van het ICP in New York.

Het tentoonstellingsgedeelte over Capa is samengesteld door de in 2007 overleden curator van het Capa archief in het ICP Richard Whelan (auteur van een vijftal boeken over Capa’s werk) en assistent curator Cynthia Young van het ICP.

Geliefden

In de tentoonstelling wordt het werk van Capa gepresenteerd in combinatie met dat van Gerda Taro (1910-1937). Taro en Capa waren geliefden en werkten nauw samen. Taro ontwikkelde een geheel eigen stijl en een goede reputatie. In een extreem productief jaar van fotograferen aan de frontlinie - Taro maakte dramatische en de meest gepubliceerde foto’s van de Spaanse Burgeroorlog - kwam Taro haar complete oeuvre tot stand. In juli 1937 werd ze de eerste vrouwelijke fotograaf die omkwam in de actie. Voor het eerst is nu haar werk te zien. 

Dutch Connection

Het Nederlands Fotomuseum biedt verdieping met een nevententoonstelling over de ‘Dutch Connection’ -  waarin werk uit de collectie en van filmer Joris Ivens en cameraman en fotograaf John Fernhout die met Capa hebben samengewerkt-,  met een film- en documentaire programma, lezingen en fotografenrondleidingen, een schoolprogramma en verschillende webartikelen.
 

Robert Capa (c) | Republican soldier

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond