Theo Coen - Allround-fotograaf

Redactie 1130 0
In de rubriek Exposure laten we fotografen aan het woord over hun beste werk. Theo Coen uit Brecht, Antwerpen, vertelt over de manier waarop hij zijn Doka-kennis toepast op zijn digitale foto's van o.a. landschappen en architectuur.
Theo CoenNaam: Theo Coen
Geboren: 26 februari 1944
Woonplaats: Brecht, Antwerpen
Camera: Nikon D200

Ik hou mij voorlopig meestal aan technieken die ik nog uit mijn Dokaperiode ken, zoals doordrukken, tegenhouden of  bijvoorbeeld een ander wolkenluchtje in een landschap zetten.

“Ik fotografeer reeds meer dan 40 jaar en raak nog steeds niet uitgekeken op deze boeiende hobby. Door mijn pensioengerechtigde leeftijd en de overstap naar het digitale tijdperk is deze interesse nog gegroeid. Mijn doka tijd, waarin ik zowel zwart-wit als kleur zelf afdrukte, is nu reeds een vijftal jaren verleden tijd en nu werk ik volledig digitaal. Ik beschouw mezelf een beetje als een all-round fotograaf. Verschillende onderwerpen kunnen mij bekoren. Zowel sport, landschap, architectuur, portret, macro en stilleven zijn mij niet vreemd, maar mijn voorkeur gaat toch vooral uit naar de eerste twee.”

Digitale doka
“Ik ben graag creatief bezig en zal in een foto graag nog iets van mezelf insteken, door gebruik te maken van diverse technieken. Mijn kennis van Photoshop is nog beperkt en ik zal mij nog verder moeten verdiepen in deze materie. Ik hou mij voorlopig meestal aan technieken die ik nog uit mijn Dokaperiode ken, zoals doordrukken, tegenhouden of bijvoorbeeld een ander wolkenluchtje in een landschap zetten. Vermits ik bij gebrek aan kennis mij nog geen knip- en plakwerk kan veroorloven, gebruik ik in Photoshop mijn gommetje regelmatig om in overlappende beelden het overbodige weg te gummen. Dit is zeker geen ideale methode, maar voorlopig is dit voor mij voldoende en zijn voor mij enkel de eindresultaten belangrijk.”

Oude schilderijtjes
Ook het penseel komt regelmatig aan bod om bepaalde delen van mijn foto verder bij te kleuren. Daarvoor gebruik ik een goedkoop tekentabletje van Wacom. Sinds kort heb ik ook sommige van mijn foto’s voorzien van texturen en verder bewerkt zodat ze soms vergeleken worden met oude schilderijtjes. Ook naar gelang het onderwerp, durf ik een aantal verschillende technieken door elkaar gebruiken, zoals HDR, Orton of het Lucis-Art effect.


Meer werk van Theo Coen vind je op zijn Flickr-account
Wenteltrap


Kinderdijk


Macro


Oud vrouwtje

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie