Thema Noorderlicht Fotomanifestatie 2010 en 2011

Julian 984 0
Het thema voor de Noorderlicht Fotomanifestatie van de komende twee jaar is bekend. In 2010 staat het niet-westerse veranderende platte land centraal, in 2011 is de stad het onderwerp. Fotografen kunnen vanaf nu inzenden.

Noorderlicht roept fotografen en curatoren op om voorstellen in te sturen voor de tentoonstelling. Inzenden kan tot zondag 11 april. In 2011 neemt Noorderlicht de stad als onderwerp van de Fotomanifestatie in Groningen. Ook hiervoor zijn inzendingen welkom. Meer informatie en de voorwaarden zijn te vinden op de Noorderlicht-website.

Dit jaar is de fotomanifestatie te zien vanaf 5 september t/m 31 oktober in Leeuwarden, met het Fries Museum als centrale tentoonstellingsplek.

Persbericht

In het verlengde van de Friese Noorderlicht-traditie richt de tentoonstelling zich vooral op actuele ontwikkelingen in de niet-westerse wereld, in beeld gebracht door niet-westerse en westerse fotografen. De inzendtermijn voor fotografen en curatoren is geopend en sluit maandag 12 april.

Thema: niet-westerse platteland Noorderlicht onderzoekt voor de komende fotomanifestatie de veranderingen op het niet-westerse platteland. Rapporten van de VN schetsen een somber beeld voor de toekomst. De vooruitzichten van plattelandbewoners zijn zelfs slechter dan die van slumbewoners in de steden. Er heerst armoede en er is een gebrek aan scholing. Sociale mobiliteit beperkt zich tot een leegloop van jongeren naar de stad, waardoor het platteland vergrijst. Men verwacht dat in 2030 nog maar 40% van de aardbevolking op het platteland leeft. In dat jaar zal 80% van de stadsbevolking buiten het Westen wonen, waarbij met name in de kleinere steden van Aziƫ en Afrika door natuurlijke aanwas de groei verwacht wordt.

Hoe is het plattelandsleven aan het veranderen, in de hedendaagse verstedelijkte en globale economie? En is het mogelijk om, tegen alle economische logica in, het rurale leven een herwaardering te geven?

Fotografen en curatoren die met dit onderwerp bezig zijn worden uitgenodigd voorstellen in te sturen. In 2011 zal Noorderlicht met dit thema verder gaan door de aandacht van het platteland naar de stad te verplaatsen. Ook daarover zijn inzendingen welkom.