The National Archives zet duizenden koloniale-foto's online

Redactie 828 0
The National Archives in Engeland heeft duizenden foto's uit hun Colonial Office op internet gezet. Zij vragen nu de hulp van bezoekers om de foto's uit de 'African section' van de collectie van onderschriften te voorzien.

De 'African section' uit de Colonial Office Photographic Collection van The National Archives beslaat duizenden foto's uit de meer dan honderd jaar dat de Engelsen de baas waren in verschillende Afrikaanse landen. De beelden gaan terug tot de jaren vijftig van de negentiende eeuw, sommige kunnen daarom tot de oudste foto's uit Afrika gerekend worden. 

'Het betreft met name foto's vanuit een wit, mannelijk, negentiende eeuws-perspectief', aldus Jenni Orme van The National Archives in een interview met BJP. 'Hoewel de kolonisatie gewelddadig en schrijnend was, lijkt het aan de hand van de beelden een vrolijke bezigheid.'

Context

Om de beelden in hun juiste context weer te geven, vraagt The National Archives daarom het publiek om mee te helpen met het beter begrijpen van de foto's. Zij zoeken contact met gemeenschappen die met behulp van bijschriften een vollediger en hedendaags beeld van de foto's kunnen creëren. Zo hebben medewerkers op een sessie in London al geleerd dat het bijschrift 'Queen of the Gallas' voor Ethiopiërs tegenwoordig refereert aan een zeer kwetsende, racistische term. Op een andere sessies gaf een Nigeriaan hun een volledige beschrijving van authentieke visbenodigdheden, zowel in historische als hedendaagse context.   

40.000 foto's

De Colonial Office Photographic Collection beslaat in totaal ongeveer veertigduizend foto's, waarvan de beelden uit Afrika ongeveer een derde uitmaken. De afbeeldingen zijn gratis te bekijken en mogen vrij gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden.

Foto uit het jaarlijkse rapport over Togoland. Nummer CO 1069-99-01 in de National Archive's Colonial Office Photographic Collection.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie