The blue moment

The blue moment

Nadja Geskus 795 0
De meeste fotografen vinden het “gouden uur” het mooiste moment om te fotograferen. Maar fotograaf Romain Jacquet-Lagrèze pakt juist die paar minuten waarin de lucht een diepe, blauwe kleur heeft.

Romain Jacquet-Lagrèze is een Franse fotograaf gevestigd in Hong Kong. Toen hij zijn huis wilden vastleggen bij zonsondergang, kleurde de hele stad blauw en verdwenen de meeste andere kleuren. Toen hij de zon onder zag gaan, kwam Jacquet-Lagrèze er achter dat de stad echt oplichtte als de zon onder ging, hij noemde het ‘the blue moment’.

Een kort moment

The blue moment’ is de korte tijd dat de zon vlak onder de horizon verdwijnt, wanneer het geen dag meer is, maar ook nog geen nacht is. Het duurt maar enkele minuten. Tijdens dat moment krijgt de lucht een azuurblauwe kleur, die hij op de wijk Kowloon in Hong Kong werpt. "Die tijd is heel speciaal, omdat de lichten van de stad verschijnen en het daglicht dat blauwe wordt is nog steeds sterk genoeg om de stad te verlichten," vertelt Jacquet-Lagrèze.

De serie nam iets meer dan een jaar in beslag. Het meest tijdrovende was op zoek gaan naar de perfecte locaties. Ook moesten het heldere dagen zijn, wat een uitdaging was, gezien de skyline van Hong Kong vaak gehuld is in smog en mist.

"Wat me het meeste inspireert in deze stad is de extreem stedelijke ontwikkeling die eruit ziet als een race naar de hemel. De topografie van de stad, vol met bergen en eilanden, waardoor er niet veel vlak land is, heeft de gebouwen gedwongen om allemaal in hetzelfde gebied te staan."

The blue moment

The blue moment

The blue moment

The blue moment

The blue moment

The blue moment

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja