Teun Hocks geeft lezing over 'fantastische fotografie'

Redactie 1205 0
Tijdens de expositie ‘Fantastische Fotografie’ geeft Teun Hocks op dinsdagavond 9 november een lezing aan de Fotoacademie Rotterdam. Deelname kost 10 euro, er zijn nog kaarten beschikbaar.

Teun Hocks is waarschijnlijk Nederlands belangrijkste autonome fotograaf. Hij werkt vanuit zeer eigenzinnige concepten, altijd voorzien van subtiele humor en altijd met hemzelf in de hoofdrol. Hocks fotografeert met een ouderwetse Horseman 6x9-camera en maakt daarvan grootformaat afdrukken op bariet. Die worden sepia getint en later beschilderd met transparant gebruikte olieverf, zodat de foto erdoorheen zichtbaar blijft. 

Photoshop

Hoewel het tegenwoordig gemakkelijk is geworden om een foto digitaal in te kleuren, ziet Hocks beeldbewerking niet als een bedreiging voor zijn werkwijze. “Ik gebruik Photoshop wel, maar als een extra stuk gereedschap, een soort extra potlood. Soms kleur ik er een beeld mee in om te bepalen wat de uiteindelijke kleurstelling zal gaan worden. Er gaat niets boven een originele beschilderde foto. Een nadeel van de digitale werkwijze is dat je geen unicaat meer hebt."

Schilder

Het werk van Hocks wordt vaak vergeleken met dat van de surrealistische schilders, maar hijzelf voelt daar weinig verwantschap mee. “Mijn werk is droger en Hollandser. In het surrealisme worden onder andere onverenigbare zaken gecombineerd, zodat er een mysterieuze sfeer ontstaat, maar het gaat mij om hele andere dingen. Bij mij staat het verhalende element centraal, maar dat mag er niet te dik bovenop liggen. Ik maak verhalen zonder begin of eind die door de beschouwer kunnen worden ingeperkt of aangevuld."

Kaarten

Reserveren (verplicht) is uitsluitend mogelijk via lezingteunhocks@fotoacademie.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. Kosten zijn 7,50 euro voor cursisten/studenten aan de Fotoacademie en 10 euro voor introducés. Op moment van schrijven zijn er nog kaarten beschikbaar.

Foto © Teun Hocks, untitled, 2007

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie