Testfoto's: Olympus M.Zuiko Digital 25mm f/1.8

Julian 8557 0
Het objectievenassortiment van Olympus is groot, maar sinds de komst van het micro four thirds-systeem ontbrak een standaardlens met brandpunt van 50mm-equivalent. De 25mm f/1.8 brengt daar verandering in. We schoten een aantal foto's met het nieuwe objectief.

Samen met de OM-D E-M10 lanceert Olympus de M.Zuiko Digital 25mm f/1.8. Het nieuwe objectief gedraagt zich als een 50mm-objectief op een fullframe-camera, dankzij de 2x cropfactor van de micro four thirds-sensor.

Olympus vraagt 399 euro voor het objectief. Een behoorlijk bedrag voor een standaardobjectief met diafragma van f/1.8. Bij de dslr-fabrikanten betaal je zo'n 100 tot 200 euro voor een dergelijk objectief.

Olympus 25mm f/1.8

Lensontwerp

Olympus' nieuwe standaardobjectief is opgebouwd uit negen elementen in zeven groepen en bevat twee asferische lenselementen. Het ontwerp is daarmee geavanceerder dan de 'goedkope' standaardobjectieven van Canon en Nikon. Zo laat Olympus ook zien tijdens de presentatie.

25mm ontwerp

Panasonic had al wel een 25mm f/1.4 in het assortiment (ca. 500 euro), Olympus belooft echter betere prestaties bij gelijke diafragmaopening en toont een slide waarin de hoekscherpte vergeleken wordt.

Olympus 25mm vs Panasonic 25mm

Scherpstellen kan vanaf 25 cm (gemeten vanaf de sensor). Zeven afgeronde diafragmalamellen moeten voor fraaie bokeh zorgen. Het objectief heeft een lengte van 42mm en maximale diameter van 57.8mm. De filtermaat bedraagt 46mm. De behuizing is vergelijkbaar met die van de 45mm f/1.8 en voelt degelijk aan.

Optische prestaties

Krijg je waar voor je geld met de M.Zuiko 25mm f/1.8? Tijdens de presentatie van de OM-D E-M10 en de nieuwe objectieven in M√ľnchen schroefden we de 25mm op een Olympus OM-D E-M1 en maakten we een aantal testfoto's.

We bekijken de middenscherpte en de prestaties in de uiterste hoeken. Vanaf f/1.8 is de scherpte in het midden van het beeld op zeer hoog niveau. We zien nauwelijks verschil als we het diafragma afstoppen. In de uiterste hoek van het beeld is op f/1.8 wel wat scherpteverlies zichtbaar, maar dat blijft zeer beperkt. Vanaf f/2.8 is ook de hoekscherpte op uitstekend niveau. We hebben niet verder getest dan f/4, gezien micro four thirds-sensoren dan al sporen van diffractie laten zien waardoor de scherpte vermindert.

25mm scherpte
Onderstaande afbeelding toont 100% crops van de gemarkeerde delen.

Olympus 25mm f/1.8 scherpte
N.B. de crops van de uiterste hoeken zijn met +2 stops opgelicht in de raw-omzetting en vertonen daardoor meer ruis.

Testfoto's op f/1.8

In onderstaand album hebben we een selectie testfoto's verzameld, allen geschoten op f/1.8 met de nieuwe 25mm, in combinatie met de OM-D E-M1. De foto's zijn geschoten in raw en omgezet naar jpg met standaardinstellingen (scherpte 25). Er zijn geen lenscorrecties toegepast.

Bekijk de foto's in groot formaat of download ze in originele resolutie via de opties in het menu.

Prijs en beschikbaarheid

Halverwege februari ligt de Olympus 25mm f/1.8 in de winkels voor een adviesprijs van 399 euro. Je hebt keuze uit een zwarte en zilveren variant.