Nikon D4: testfoto's

Testfoto's: Nikon D4

jesse kraal 5703 1
Nikon's nieuwe topmodel zal door zijn geavanceerde autofocus en hoge snelheid waarschijnlijk veelvuldig langs de lijnen gaan opduiken. Tijd om uit te zoeken hoe de Nikon D4 het doet in situaties met weinig licht en snelle acties. We hebben een flinke dosis testfoto's voor je klaargezet.

We lieten je al een reeks statische testfoto's zien waarin we de ruisprestaties van de Nikon D4 onder de loep nemen. Uiteraard zijn we ook in de praktijk aan de slag gegaan met de D4. We schotelen je alvast een serie testfoto's voor.

Helaas geen Ajax-Feyenoord of ADO-FC Twente, maar ook tijdens de maandagavondcompetitie van het studentenvoetbal komen de kwaliteiten van de Nikon D4 bovendrijven. Dat de camera goed presteert bij lage iso-waarden wisten we al, maar de camera heeft meer te bieden.

Autofocus

Ook de autofocus blijkt zeer accuraat, de Nikon D4 is uitstekend in staat om bewegende onderwerpen in focus te houden. Met de nieuw toegevoegde joystick's (zowel voor de horizontale als voor de verticale greep is er een aparte joystick) kies je gemakkelijk en snel een van de 51 scherpstelpunten. Overigens draagt ook de lichtmeter bij aan de goede focusprestaties. De 91,000 pixels van de meetsensor kunnen naast licht meten ook beweging detecteren. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om de autofocus beter in staat te stellen onderwerpen te volgen.

Testfoto's

Foto's: Jesse Kraal

Bovenstaande testfoto's zijn met de standaardinstellingen van Lightroom (verscherping en kleurruis op '25') omgezet naar jpg's. De afbeeldigen zijn zonder compressie opgeslagen en de exif-informatie is bijgevoegd. Voor de foto's zijn de Nikkor AF-S 105mm f/2.8 macro en de AF-S 35mm f/1.4 gebruikt. Via het tabje 'options' kun je de foto's in volledige resolutie downloaden.

Testfoto's (lage iso-waarden)

Ook hebben we een setje foto's gemaakt op lage iso-waarden voor je klaargezet, gemaakt met de AF-S Nikkor 50mm f/1.4. De foto's zijn onbewerkt, geschoten in raw en vanuit Lightroom 4 omgezet naar jpg in hoge kwaliteit. De foto's zijn via de menu-uptie te donwloaden in volledige resolutie.

Nikon D4 review

In DIGIFOTO Pro 1.2012 lees je onze uitgebreide review, waar we behalve de ruisprestaties en de autofocus ook andere aspecten van de camera zullen bespreken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van FOTOJOURNALIST

Waarom vraagt u dan niet eens een fotojournalist u eens te helpen of eens met hem mee te gaan zodat u wel leuke foto's kan schieten