Testfoto's Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR

Testfoto's: Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR

jesse kraal 3397 2
Canon heeft al jaren twee 70-200mm f/4-objectieven in het assortiment. Met en zonder beeldstabilisatie. Niet zonder succes, want relatief kleine en voordelige telezoom's zijn bijzonder populair. Een dergelijk objectief was lang afwezig bij Nikon, met de AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR komt daar verandering in.

Op basis van het door Nikon verstrekte MFT-diagram zou de AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR nog een fractie beter moeten zijn dan zijn duurdere f/2.8-broer. Dat klinkt behoorlijk ambitieus want die 70-200mmm f/2.8 staat bekend als bijzonder scherp.

We hebben de proef op de som genomen en Nikon blijkt niet te bluffen. De scherpte die de Nikkor 70-200mm f/4 laat zien is indrukwekkend. We hebben een serie met vergelijkingen op verschillende diafragma's en brandpuntsafstanden bijgevoegd, als ook enkele voorbeelden uit de praktijk. De foto's zijn geschoten in raw met een Nikon D4 en omgezet met Lightroom 4,3 met de standaardinstellingen (verscherping 25). De foto's zijn in volledige resolutie te downloaden via het optiemenu.

Tijd voor actie

Sportvelden behoren tot de natuurlijke habitat van dit soort objectieven en dus hebben we ook de Nikkor 70-200mm f/4 VR aan het werk gezet. We schroefden het objectief op een Nikon D4 en om bij het kunstlicht voldoende hoge sluitertijden te kunnen behalen, stelden we de gevoeligheid in op iso 6400.

Nu weten we van de D4 dat deze weinig moeite heeft met het 'tracken' van beweging en vliegensvlug kan anticiperen op de actie op het veld. De AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR blijkt dit heel behoorlijk te kunnen bijbenen, slechts een enkele keer gingen de voetballers iets te snel. Over het algemeen blijkt het objectief echter prima geschikt voor sport, al moet je de iso-waarde soms net iets hoger opschroeven dan je zou willen door de stop kleinere lensopening ten opzichte van een f/2.8-variant.

Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR review

Een volledige review van de AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR lees je binnenkort in DIGIFOTO MasterClass 1.2013.

Nikon 70-200mm f/4

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van nexiam

afbeelding van SK

Wat heeft dat met dit artikel te maken?