Testfoto's: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Testfoto's en eerste indruk: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Julian 20809 2
Canon Nederland nodigde ons uit om in Rotterdam een aantal bijzondere locaties te bezoeken, uitgerust met de nieuwste producten. Wij waren vooral benieuwd naar de prestaties van de goedkope EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ultragroothoek. Hier vind je een flinke selectie foto's in originele resolutie.

Canon wist ons te verrassen met de introductie van de EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Niet eerder was een ultragroothoek zo aantrekkelijk geprijsd. Het objectief komt in de winkels te liggen voor een adviesprijs van slechts 269 euro. Ongeveer de helft van wat je gebruikelijk voor een dergelijk objectief betaalt.

Eerste indruk

Het objectief - zelfs de vatting - is gemaakt van kunststof en is daardoor erg licht. Ook is de ultragroothoek zeer compact, de combinatie met de kleine EOS 1200D waar we de EF-S 10-18mm op hebben getest is erg prettig in gebruik.

Canon EF-S 10-18mm

Op de afwerking hebben we weinig aan te merken. Het objectief steekt goed in elkaar, er is geen speling te bekennen.  De zoomring draait soepel en ook de ietwat kleine focusring is niet onprettig in gebruik.

Beeldstabilisatie

Is beeldstabilisatie op een ultragroothoek nuttig? Wat ons betreft zeker. In de praktijk hebben we dit tijdens ons dagje fotograferen als zeer prettig ervaren. Je kunt gerust de iso-waarde wat lager laten staan of het diafragma een stop knijpen voor meer scherpte bij het fotograferen van interieurs. Fotograferen op 10mm met 1/5e seconde is geen enkel probleem. Hoe effectief de stabilisatie daadwerkelijk is zullen we nog uitgebreid testen voor onze definitieve review.

Optische prestaties

De grote vraag is: hoe presteert het objectief? Staat een lage prijs gelijk aan lage beeldkwaliteit? Dat lijkt heel erg mee te vallen. Perfect is de ultragroothoek niet, maar ook de veel duurdere oudere Canon EF-S 10-22mm is dat niet. Met het diafragma volledig open is op 10mm f/4.5 wat vignettering te zien en de hoekscherpte is niet optimaal, knijp het diafragma naar f/5.6 en de vignettering is niet meer storend aanwezig en ook de scherpte verbetert in de hoeken. Op f/8 lijkt het objectief optimaal te presteren. Wel zien we in de hoeken duidelijk chromatische aberraties opduiken. In onderstaande testfoto's hebben we die niet gecorrigeerd, maar fotografeer je in raw, dan zijn de kleurrandjes die rond sterke contrasten verschijnen met een één klik vrijwel geheel te verwijderen.

Testfoto's

In onderstaande slideshow kun je foto's downloaden in originele resolutie. De foto's zijn geschoten met een Canon EOS 1200D in raw-formaat en omgezet met Adobe Camera Raw (Photoshop CC). De verscherping staat ingesteld op een standaardwaarde van 25. De exif-gegevens zijn aanwezig in de foto's.

Bekijk een selectie bewerkte foto's op Facebook.

Video

Ook hebben we een aantal filmbeelden geschoten met het objectief. Onderstaand een korte compilatie.

Voorlopige conclusie

Onze eerste indruk met de EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is zeer positief. Het objectief heeft nog het meeste weg van een kitlens wat betreft prijs en bouwkwaliteit, maar dan wel met een extreem groothoekbereik van 10-18mm. IS-stabilisatie is een waardevolle toevoeging waar we direct goed gebruik van hebben kunnen maken. Zeker gezien het prijskaartje hoeft de EF-S 10-18mm zich nergens voor te schamen.

Review

We zullen de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM de komende periode uitgebreid testen om tot een eindoordeel te komen. De volledige review lees je binnenkort in DIGIFOTO Pro 2.2014.

afbeelding van Marcel Heilig

Buitengewoon goede foto's. Helder, scherp, gedetailleerd en heel mooi gekaderd. Heb geen vignettenring en onscherpte waar genomen, ook niet uitvergroot. Gewoon een uitstekende lens. Wacht met belangstelling het volledige review af. Ben geen expert, vindt fotograferen gewoon leuk.

afbeelding van Hans Zollinger

Ik ben op zoek naar de EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 maar is erg prijzig. Een 2e hands lijkt mij ook wel wat. De meningen lopen uit een. Van onscherp en vervorming. Wat is uw mening hierover? De kosten voor zowel een nieuwe als een 2e hands zijn begrotelijk. En kan u mij misschien helpen aan een 2e hands lens? Ik kan niet meer dan 175 euro betalen. Ik hoor graag van u.