Testfoto's: Canon EF 40mm f/2.8 STM

Testfoto's: Canon EF 40mm f/2.8 STM pancake

jesse kraal 20090 8
Gezien de reacties op onze website en sociale media zijn we niet de enigen die benieuwd zijn hoe de nieuwe Canon-pancake presteert. De 40mm f/2.8 is net bij ons gearriveerd, we hebben hem meteen op een 5D Mark II gezet en een serie testfoto's voor je geschoten.

Nog niet eerder had Canon een zogenaamd pancake-objectief in het assortiment. Niet in het EOS-tijdperk, maar ook niet met een FD-vatting. Toch is de brandpuntsafstand van 40mm een klassieke keuze, al veel fabrikanten gingen Canon voor met pancake's met dezelfde of vrijwel vergelijkbare beeldhoek.

Canon 40mm pancake
Door het gewicht van de 40mm is de combinatie prima in balans. Reis je graag compact, dan is de 40mm een uitkomst.

Degelijk

Ondanks zijn relatief beperkte prijs steekt de Canon EF 40mm f/2.8 STM degelijk in elkaar. Het gebruikte kunststof voelt hoogwaardig aan en de vatting is van metaal. In niets te vergelijken met de 'plastic fantastic' EF 50mm f/1.8 II. Voor een dergelijk klein objectief is het gewicht prettig. De 40mm voelt niet te licht aan. Ook op de forse Canon 5D Mark II waarop wij de pancake testen is de combinatie daardoor goed in balans.

Scherpstellen

Scherpstellen gaat met een wat kleine kleine focusring die niet mechanisch, maar elektronisch werkt. Je kunt dus alleen scherpstellen als je camera aan staat. Het is even wennen, maar doordat de ring lekker soepel ronddraait, kun je met het topje van je linkerduim (of een vinger naar keuze) eenvoudig de scherpstelling bijstellen.

Canon 40mm Pancake
De scherpstelring is klein, maar een vingertopje kun je eenvoudig de focus iets bijstellen.

Testfoto's

Hieronder vind je een serie testfoto's in volledige resolutie, zodat je een impressie van de kwaliteit kunt krijgen. Alle foto's zijn in raw geschoten met de nieuwe 40mm in combinatie met een Canon 5D Mark II. De verscherping staat op de standaardwaarde '25' in Lightroom, verder zijn de foto's niet bewerkt. Via het tabje options kun je de foto's beeldvullend bekijken of in volledige resolutie downloaden. Over de scherpte hebben we niets te klagen, vanaf f/2.8 is deze al goed. Uiteraard komen we binnenkort, als we de 40mm uitgebreid aan de tand hebben kunnen voelen, met een definitief oordeel.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hugo de Jong

Ik heb maandag ook de 40mm f/2.8 binnen gekregen, en ben echt onder de indruk van dit kleine objectief! http://www.hugodejong.com

afbeelding van Paul Parinussa

Hebben jullie ook een mogelijkheid om de Af te testen tijdens filmen? Ben benieuwd of je het geluid vd Af inderdaad niet meekrijgt...
Ik heb begrepen, maar misschien heb ik dat verkeerd werkt de STM alleen met APS camera's.
Met vriendelijke groet Paul

afbeelding van Julian

Gaan we zeker doen! We hebben de 650D ook binnen dus we kunnen mooi vergelijken met de 650D en 5D Mark II.

afbeelding van I am Ivar

Dit werkt alleen met een camera die STM ondersteund. Op youtube staan wel wat filmpjes van het geluid op niet STM bodies. Hier een vergelijking tussen de 24-70 en de 40: http://www.youtube.com/watch?v=LjDMNeIDScg

Die van mij komt volgende week binnen...ben erg benieuwd!!

ciao,

Ivar - http://www.iamivar.nl

afbeelding van jesse kraal

Scherpstellen kan met alle camera's, maar de speciale soepele en stille scherpstelling tijdens video-opnames werkt vooralsnog alleen met de 650D. Ons vergelijk lees je hier (klik)

afbeelding van Ton Niessing Chipclean

Ik ben nu ruim een week in het bezit van deze 40MM 2.8 STM pancake, ik gebruik hem op de 1D MKIII en ik moet zeggen een TOP lens! Zeker voor die prijs. wat ook erg goed is, zijn de macro mogelijkheden, en goed te gebruiken met de Extension Tube EF 12II voor nog eens meer macro.
getest op de lens-align pro, waaruit blijkt dat ie nagenoeg vrij is van lensfouten.en geen back of frontfocus had. Zie foto's facebook.

afbeelding van zilli

Is er een significant verschil met de 50 mm f/1.8 objectief? misschien qua hoeveelheid beeld wat je binnenkrijgt?

afbeelding van Ben Haggis

Inmiddels 2015 en de berichten zijn nog steeds goed over de 40mm/f2.8STM.
Ik mis toch wel het aan de tand voelen van de lens.
Alle berichten zijn van rond 2012 en ik kan verder niets meer vinden mbt een definitief oordeel.