Test: Sony a100

Redactie 695 0
Of het komt door de gelijktijdige introductie van ruim 20 bijpassende Sony-objectieven, de technologie van de overgenomen cameradivisie van Konica Minolta, of doordat de Sony-techneuten zelf een steengoed toestel in de markt wilden zetten. Het maakt niet uit: 'My first Sony' een a100? Ja graag.

Team Alpha betrok de stellingen van Sony tijdens de Photokina in twee batterijen – één met telelens en de ander met een set objectieven voor het kortere bereik. Sony gaf zijn a100 (spreek uit: Alpha 100) een eigen flair mee, maar baseerde de camera in uiterlijk en sommige karaktereigenschappen vooral op de Konica Minolta Dynax 5D en 7D.

OORDEEL

+ uitgebalanceerde foto's
+ bedieningsgemak
+ ingebouwde beeldstabilisator
+ anti-stofmaatregelen
- ruis bij hogere ISO-waarden

"Mede dankzij de erfenis van Konica Minolta heeft Sony met zijn Alpha-systeem een uitstekende spiegelreflexcamera."
 

 


 

Uitgebreide specificaties >>>Beter in de hand
Een fractie groter en zwaarder dan de EOS 400D ligt het toestel beter in de hand dan de nieuwe Canon. Een kraakhelder scherm dat evenals op de EOS 400D automatisch uitspringt, zodra je je oog tegen de zoeker zet. Canon kopieerde dit van Konica Minolta.


Bedienen
De Sony laat zich heerlijk bedienen, met bijvoorbeeld een functiedraaiwiel op de bovenzijde voor onder meer iso-waarde, witbalans, belichtingsmanier en scherpstel-optie. Focussen op de a100 is – mits ingeschakeld – altijd scherpstellen met een beeldstabilisator. Zoals bij Konica Minolta zit dat op de CCD-beeldsensor, terwijl je bij de Canons, Nikons, Olympus's en Pentax's geld moet uitgeven aan duurdere lenzen om dezelfde bewegingsonscherpte tegen te gaan.

De kleuren en het contrast van foto's uit de a100 zijn indrukwekkend. Ze kunnen prima meekomen met en lijken soms zelfs beter dan beelden geschoten met duurdere digitale spiegelreflexcamera's van de concurrenten. Prima ook dat er een anti-stofsysteem op de a100 zit (NB: nog excuses aan onze lezers en aan Sony dat we eerder vermelden dat dat niet zo is).


 

 

Prijs: 
€  839 ,-- (voor body en DT 18 – 70 mm F3.5 – 5.6-lens, excl. btw)
Resolutie:
10,2 megapixel
Optische zoom (kitlens):
27 – 105 mm (3,9x optisch)
Info:
www.sony.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie