TEST Samsung GX-10

Redactie 646 0
Een zwaargewicht, dat is een typering die in alle opzichten opgaat voor de Samsung GX-10. Dit Koreaanse fotografeermonster maakt het de fotograaf gemakkelijk door een resolutie van 10 megapixel te combineren met automatische stofverwijderaar en een ingebouwde

Al die aantrekkelijk functies zie je bij de GX-10 terug op de weegschaal: 740 gram met batterij. Het grote pluspunt van de Koreaan is de ingebouwde beeldstabilisatie. Waar de twee Japanse grootmachten Canon en Nikon kiezen voor stabilisatie in de verwisselbare objectieven, kiezen de Koreanen voor stabilisatie in de camera. De sensor van de GX-10 kan zelf bewegen en zodoende het effect van onbedoelde camerabewegingen verminderen. Het levert scherpe foto’s op. De gebruiker van de GX-10 is voor beeldstabilisatie dus niet langer afhankelijk van het gebruikte objectief. Een slimme en klantvriendelijke zet van Samsung.

De stofverwijderaar maakt zijn aanwezigheid duidelijk kenbaar door bij het aanzetten een opvallend geluid te maken. Het zijn de hoorbare – en zelfs voelbare - magnetische knetters die het stof van de sensor verwijderen.

Robuust
In gebruik toont de Samsung zich een uiterst robuuste camera, waarvan de bediening even wennen is. Zo is niet gelijk duidelijk hoe de belichtingscompensatie instelbaar is en is het zelfs even zoeken naar een manier om de iso-waarde te veranderen. Het scherm op de achterzijde meet 2,5 inch en is mooi helder, maar ook gevoelig voor vlekken.

De aparte raw-knop nabij het objectief valt op. Bij het indrukken maakt de camera automatisch een raw-opname in plaats van een jpeg: handig! Het buffergeheugen voor negen raw-beelden is prettig.

Vijf lenzen
Speciaal voor deze camera ontwikkelt Samsung vijf lenzen. Het is te hopen dat die degelijker zijn, dan de 18 – 55-millimeterkitlens die wij meekregen. Het ding voelt ronduit goedkoop aan. Ook valt op dat het focussen gepaard gaat met een flinke portie geluid. Met de snelheid is daarentegen niets mis.

Het leuke van de Samsung GX-10 is dat de camera gelijk is aan de Pentax K10D en dat de toestellen eerder ieder door een verschillende fotoredacteur werd getest. Bij de K10D liet Marcel Burger de 4,25 sterren (8,5) doorwegen naar boven; Elmer van Hest rondde het juist af naar beneden.

Voor deze eerste editie van Digifoto Pro staken de redacteuren nog eens de koppen bij elkaar voor een eenduidend oordeel: de eerste keus in de categorie Middenklasse-DSLR, vanwege het innovatieve klantgerichte karakter van beide camera's. Koop er wel een robuustere lens bij.

SPECS

 VOOR EN TEGEN
+: Bedieningsgemak
+: Anti-stofmaatregelen
+: Bewegingscorrectie op beeldsensor
-: Goedkope kitlens maakt redelijk veel geluid
-: Sommige instellingen moeilijk te bereiken

CONCLUSIE
"Een zwaargewicht voor scherpe foto's"

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie