TEST: Samsung Digimax U-CA5

Redactie 570 0
winmag testte voor de mei-editie (wm2/2005) compactcamera's zonder poeha, waaronder de Samsung Digimax U-CA5.

De Samsung Digimax U-CA5 is de kleinere broer van de door WINMAG goed gewaardeerde Digimax V700. Beide toestellen hebben een subliem lcd-scherm (op de U-CA5 1,8 inch TFT, 118.000 pixels) dat in de compactcameraklasse bij geen enkel ander merk zijn weerga vindt in helderheid en contrast. Zelfs bij vol zonlicht kun je moeiteloos fotograferen met de monitor als blik op de buitenwereld. Bij de meeste andere compactcamera's is fotograferen door het LCD dan een crime, zoals met de geteste Camedia C-480 en C-500 van Olympus in exact dezelfde situaties.

Bedieningsgemak


De beide Samsung-toestellen zijn ook in bedieningsgemak voor de meeste gebruikers handiger dan de Olympus-camera's. Vooral de duidelijke menustructuur van beide Samsung-camera's is een pluim waard en is voor veel gebruikers zelfs prettiger dan de prima menustructuur van Canon- en Pentax-camera's. Zet je de beide genoemde Samsung-camera's naast de beide genoemde Olympus-camera's, dan is alleen de C-500 van Olympus plezieriger om vast te houden vanwege de handgrip. De Samsung-toestellen en de C-480 kunnen zich in grip aan elkaar meten.

Beeldkwaliteit


In beeldkwaliteit van de geschoten foto's kun je echter nog altijd beter op pad met een van de twee Olympus-camera's. Het verlies in beeldkwaliteit ten opzichte van Olympus is dankzij een slechtere beeldsensor en/of software in de camera al merkbaar bij de Samsung Digimax V700 (€ 399,--).

Lens


Bij de goedkopere Digimax U-CA5 speelt ook nog eens de lens parten. De V700 heeft een objectief van het gerenommeerde Schneider-Kreuznach meegekregen, maar op de U-CA5 zit gewoon een Samsung-objectief (equivalent 35 – 105 mm (3x optische zoom)) en dat zorgt voor nog slechtere prestaties in beeldkwaliteit. Zo verliezen donkere objecten tegen een felle achtergrond enorm aan contrast.

Prijs


Zet je de prijs van de Samsung U-CA5 (€ 269,--) af tegen die van de Olympus Camedia C-480 (€ 199,--) en C-500 (€ 259,--), dan ben je voor hetzelfde geld uiteindelijk voor het eindresultaat het best af met de C-500 van Olympus.

Conclusie


De U-CA5 is eigenlijk een klasse te hoog gewaardeerd en zou ongeveer 200 euro moeten kosten: een gelijke prijs als de C-480 van Olympus dus. De te hoge adviesverkoopprijs in combinatie met de slechte beeldkwaliteit kost de Samsung U-CA5 een hele ster.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie