Test: X-Trans raw-bestanden in Lightroom 4.4

Test: raw-bestanden uit de Fujifilm X-Pro1 in Lightroom 4.4 RC

Julian 3317 0
Fujifilm voorziet haar camera's van een speciale X-Trans-sensor. De aangepaste kleurfilters op deze chip bezorgen de makers van raw-converters kopzorgen, want het blijkt niet altijd eenvoudig om de raw-bestanden goed te decoderen. Lightroom 4.4 brengt verbetering, we nemen de proef op de som.

De semi-willekeurig geplaatste kleurfilters op de Fujifilm X-Trans-sensor leveren mooie resultaten op. De jpg-bestanden die uit de camera komen rollen zien er erg goed uit. Vergelijkbare resultaten behalen met een raw-converter kan behoorlijk lastig zijn. Adobe ondersteunt de bestanden al een tijdje in Lightroom en Adobe Camera Raw, maar de decodering van de raw-bestanden ging niet geheel vlekkeloos.

Fujifilm X-Trans-sensor

Lightroom 4.4 RC

Met Lightroom 4.4 en Adobe Camera Raw 7.4 belooft de softwaremaker verbetering. We nemen de proef op de som met de Release Candidate van Lightroom 4.4. Eerst hebben we een set raw-foto's uit de Fujifilm X-Pro1 omgezet met Lightroom 4.3, vervolgens hebben we Lightroom 4.4 gedownload en de foto's nogmaals omgezet om de verbeteringen te bekijken.


Bekijk de foto's groot of download ze in originele resolutie via het optie-menu. De bestandsnamen verklappen de instellingen. Foto's © Jesse Kraal

Betere kleurweergave

Als eerste valt op dat de kleuren iets zijn aangepast. Waar de omzetting met Lightroom 4.3 vaak wat gelige foto's oplevert, is dat bij Lightroom 4.4 verholpen. Met name bij kunstlicht en hoge iso-waarden zien we verbeteringen.

Details

Ga je de foto's van dichtbij bekijken, dan zie je dat ook de detailweergave is verbeterd. Met Lightroom 4.3 werden kleine details in de foto's uit de X-Pro1 wat 'uitgesmeerd' weergegeven. De nieuwe versie biedt op dit vlak verbetering, de foto's ogen daardoor natuurlijker en minder digitaal.

Detailweergave
Lijnen (langs de broek en de spaken) werden met Lightroom 4.3 wat vreemd weergegeven, de omzetting met Lightroom 4.4 RC oogt een stuk beter.

Kleurzweem en foutjes

Ook heb je met Lightroom 4.4 RC minder last van kleurzweem. In Lightroom 4.3 zien we af en toe een wat groenige gloed optreden. Met de nieuwe versie van Lightroom krijgen we neutralere resultaten.

Met Lightroom 4.3 konden er ook fouten optreden in de kleurweergave van kleinere details. Met Lightroom 4.4 RC wordt ook dit probleem aangepakt. Dat is in onderstaande voorbeeld goed te zien aan het verkeersbord. In Lightroom 4.3 is de rode kleur spontaan verdwenen, na de update klopt de kleurweergave weer.

kleurfoutjes
Met Lightroom 4.3 heeft de boom een groenzweempje, ook is de kleur spontaan uit het verkeersbord verdwenen. Dat is in Lightroom 4.4 opgelost, ook de detailweergave oogt natuurlijker en minder 'uitgesmeerd'.

Voorlopige conclusie

Al met al biedt Lightroom 4.4 RC (en daarmee ook Camera Raw 7.4 RC) zichtbare verbeteringen bij het verwerken van raw-bestanden uit camera's als de Fujifilm X-Pro1, X-E1 en straks ook de nieuwe X100S. Wij zijn met name content met de verbeterde kleur- en detailweergave. Het verschil is niet in alle foto's even duidelijk zichtbaar en lijkt afhankelijk van diverse omstandigheden. Of Adobe nog sleutelt aan de verwerking en of deze in de definitieve versies van Lightroom 4.4 en ACR 7.4 nog aangepast zal worden is niet bekend.