Test: Pentax K100D/DA 18-55mm 3.5-5.6

Redactie 509 0
Wat nu tien megapixel? Met zes kom je vaak ver genoeg, bewijst de Pentax K100D. Vanaf december bracht de fabrikant de 10-megapixel K10D in de winkels, maar druk je nooit groter af dan 40 bij 60 centimeter, dan heb je die niet nodig en bespaar je geld door te kiezen voor de K100D.

Toegegeven, zoom je 200 procent in op een 10-megapixelfoto en op een 6-megapixelfoto dan vertoont de eerste uiteraard meer details per pixels. Die beeldpunten zijn echter niet zaligmakend. Zo laat de Pentax K100D opvallend minder kleur- en contrastruis zien in

OORDEEL

+: goede details-per-pixels
+: beelstabilisator in de camera
-: geen raw plus jpeg tegelijkertijd
-: beperkt buffergeheugen
-: sommige sneltoetsen ontbreken (raw/jpeg, iso, schietmodus)

"Een prima 6-megapixel beeldkanon voor een aantrekkelijke prijs."


Uitgebreide specificaties >>>

vergelijkbare situaties dan bijvoorbeeld de 10-megapixel-Olympus E-400.

De K100D ligt sinds afgelopen zomer in de winkel en richt zich op de (semi)professional. Het toestel wordt parallel verkocht naast de gelijktijdig geEtroduceerde K110D. De K110D wordt door Pentax het instapmodel genoemd. Het belangrijkste verschil? De K100D heeft een (goed werkende) beeldstabilisator. Bij veel andere merken moet je daarvoor speciale, duurdere objectieven kopen. De overige specificaties tussen de K100D en K110D zijn gelijk, met als prijsverschil bij de meeste aanbieders zo'n veertig tot vijftig euro meer voor de K100D.
Dus koop je een toestel met beeldstabilisator? Dat is handig bij telezoomen bij objectieven met een brandpuntsafstand van 200 millimeter en meer, maar niet altijd. Bijvoorbeeld in de luchtvaart of supersnelle fotografie komt het regelmatig voor dat de beeldstabilisators de bewegingssnelheid van de camera niet bij kunnen houden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie