Test: Paint Shop Pro Photo XI

Redactie 695 0
In de (foto)grafische wereld was het duidelijk: Adobe Photoshop was voor de profs, Corel Paint Shop voor de amateurs. De prijs van deze software bevestigt deze veronderstelling: Photoshop CS is honderden euro's duurder dan Paint Shop Pro Photo XI.

Ik gebruik al jaren Photoshop, dus ik moet toegeven dat ik niet helemaal zonder vooroordeel aan de test van Paint Shop Pro Photo XI begon. Toegeven dat een véél goedkoper programma in de buurt komt van je dure software, valt voor een Hollander niet mee.

Geen Photoshop
Maar inderdaad: Paint Shop Pro Photo XI is nog steeds géén Photoshop. Het mist de verfijning, de ontelbare mogelijkheden en de professionele uitstraling. Sterker nog, ook in de nieuwste versie XI zit hier en daar een nogal amateuristische benadering, zoals de éénstaps-fotocorrectie; de hele 'workflow' in één klik. Een zichzelf respecterende digitale fotograaf weet natuurlijk dat bewerkingen van

OORDEEL

+ uitgebreide mogelijkheden
+ prettige interface
+ prijs
- amateuristische éénklik-toepassingen
- kleine schuifregelaars en voorbeeldvensters

“Een zeer bruikbaar en doorontwikkeld programma met alle toepassingen voor de meeste fotobewerkingen, tegen een alleszins acceptabele prijs."

digitale foto's erg zorgvuldig accuratese en aandacht vragen om een professioneel resultaat te krijgen. Hoewel de fabrikant dit wel min of meer suggereert, zal degene die het in één simpele klik wil doen, in Paint Shop Pro Photo XI geen bevredigend resultaat krijgen.

Voordelen
Maar de amateurbenadering kent ook voordelen. Verschillende afzonderlijke bewerkingen zijn wel prima met een paar klikken toe te passen. Zo is bijvoorbeeld de slimme oplossing om de horizon exact recht te zetten erg handig. Niet voor elke verbetering zijn ontelbare mogelijkheden nodig: horizontaal is horizontaal.
Wie even de moeite neemt om het ingebouwde studiecentrum te gebruiken, zal merken dat dit programma tot volledige volwassenheid gegroeid is en de grens tussen 'amateur' en 'professioneel' kleiner heeft gemaakt. Voor de lezer die geen honderden euro's én zeeën van tijd over heeft voor een fotobewerkingsprogramma, is Paint Shop Pro Photo XI een misschien niet volwaardig, maar wel heel acceptabel alternatief.


Prijs: #  85,- (excl. btw) | Info: www.corel.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie