TEST: Nikon D40x - 'Een lekker ding'

Redactie 527 0
Laten we het maar gewoon zeggen; de Nikon D40x is een lekker ding. De spiegelreflexcamera ziet er niet alleen smakelijk uit, het is ook nog eens een echt krachtbeest. De 10,2-megapixelbeeldsensor levert kwalitatief zeer goede foto's, waarbij de kleuren opvallend helder zijn.

De Nikon D40x is voor concurrerende merken een camera om rekening mee te houden. De camera ziet er stijlvol uit en de hoeveelheid knopjes maakt duidelijk dat het toestel meer in z'n mars heeft dan alleen en simpel plaatje schieten. De D40x is opvallend vlug geïntroduceerd na voorganger D40, die was uitgerust met slechts een 6-megapixelsensor.

OORDEEL

+ Fotokwaliteit
+ Snelheid voor een betaalbare DSLR
+ Groot buffergeheugen
- Geen stofverwijderaar
- Bediening ingebouwde fotobewerking

"De Nikon D40x is een voltreffer, alleen jammer genoeg zonder anti-stofmaatregelen."


Uitgebreide specificaties >>>

Ondanks de compacte afmetingen en enigszins hoekige vormen, ligt de nieuweling goed in de hand en zijn alle functies snel bereikbaar. Het LCD van 2,5 inch stelt dik tevreden. Nikon gebruikt het scherm overigens om wat nieuwe dingen te proberen. De Japanners hebben de D40x voorzien van diverse beeldbewerkingsfuncties, waarvan de bediening voornamelijk gebeurt via het lcd-scherm.

Sepia
De gebruiker ziet op het scherm bijvoorbeeld wat het resultaat is als hij of zij een sepia- of zwart-witfilter over de foto heen gooit. Aardig, maar de vraag is of veel fotografen dergelijke bewerkingen niet liever achteraf op de pc doen. Bovendien blinkt de bediening op de camera nu ook weer niet uit in overzichtelijkheid in vergelijking met pc/notebook.

Bekijk je de beelden gemaakt met de D40x op die computer, dan kun je niet anders dan dik tevreden zijn. Wat een scherpte, contrasten en belichting. Op dit vlak is de nieuwe Nikon een echte voltreffer. Ook op prints spatten de kleuren en contrasten van het fotopapier af. Wellicht is het te danken aan de nieuwe zogenoemde 3d-kleurenmatrix die Nikon in de D40x heeft gestopt.

Snel
Snel is de D40x in ieder geval. De autofocus doet z'n werk in samenwerking met de kitlens (18-55 mm) perfect en produceert daarbij erg weinig geluid. De D40x is in een fractie van een seconde gebruiksklaar (0,18 seconden volgens de fabrikant) en sneller is menselijkerwijs niet nodig. Hij schiet drie jpeg-beelden per seconde, met een geheugenbuffer voor maar liefst 100 foto's. In Nikon-raw (*.nef) kun je in die snelheid negen foto's achter elkaar knallen. Ook daarna kun je door blijven schieten, maar met een tragere snelheid.

De Nikon D40x voldoet ruimschots aan onze verwachtingen. De Japanse producent mag trots zijn op zijn camera, maar Digifoto Pro hoopt dat Nikon toch eens gaat denken aan een stofverwijderaar.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie