TEST: Nikon Coolpix S5

Redactie 529 0
De weken voor de zomervakantie is traditiegetrouw het moment om nog net even een nieuw cameraatje te 'scoren'. WINMAG zoekt met je mee en zocht in het brede aanbod naar aantrekkelijke nieuwe

Bij Nikon hebben ze verstand van camera’s, daar mag je wel vanuit gaan. Je mag er daarom ook vanuit gaan dat ze bij Nikon weten dat een beetje fotograaf een bloedhekel heeft aan vignettering. Het is daarom onbegrijpelijk dat de 6 megapixel Nikon Coolpix S5 er last van heeft.
Vignettering uit zich in de vorm van donkere hoeken op de foto’s. De scherpte valt er vaak weg en de contrasten zijn belabberd. De Nikon Coolpix S5 vertoont alle symptomen en dat is een forse tegenvaller voor een camera van een dergelijk gerenommeerd merk. Misschien komt het doordat Nikon de S5 zo klein mogelijk wilde houden. 
In de stevige behuizing schuilt een zoomlens met een bereik van 35 tot 105 millimeter (analoog gemeten) zoomlens. Het objectief levert op het eerste gezicht scherpe beelden, maar bij inzoomen op gemaakte foto’s blijkt dat de contrasten fors tegenvallen.
Foto’s van de S5 vertonen een merkwaardige wazigheid, alsof vettigheid op de lens zit. Een nauwgezette inspectie liet echter geen spoortje vettigheid zien. Vreemd. De bediening is eenvoudig. Opvallend is de afwezigheid van een selectieknop waarmee de verschillende opnamestanden instelbaar zijn. Die opnamestanden zijn er wel, maar ze uitsluitend bereikbaar via de menu’s op het lcd-scherm, dat overigens van goede kwaliteit is. De zoomknop aan de bovenzijde is piepklein uitgevoerd.
De Coolpix S5 is in blauwe en zilveren kleur te koop.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie