TEST: Konica Minolta A2 met teleconverter

Redactie 1154 0
winmagazine testte een groothoek- en een teleconverterlens op de Konica Minolta dImage A2.

Ze lijken op miniatuurreplica's van de Apollo-ruimtecapsules waarmee de Amerikanen tussen 1961 en 1972 het universum inreisden en op een bepaalde manier zijn ze dat ook. Met de groothoek- en teleconversielenzen ACW-100 en ACT-100 vergroot of verkleint u namelijk de ruimte die u kunt vangen met uw 'high-end'-camera Konica Minolta dImage 7i, 7Hi, A1 of A2.


winmagazine nam de (semi-)topcamera van Konica Minolta, de dImage A2, mee naar de finale van het tennistoernooi van Rosmalen en testte de kwaliteit tegen foto's gemaakt
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
met een analoge Canon EOS 300V met maximaal 300 millimeter zoomvermogen. Het resultaat stemt tevreden.

Buigen


De dImage A2 heeft een vaste lens met een vergelijkbaar zoomvermogen van 28 tot 200 millimeter. Schroeft u aan de voorkant de teleconversielens ACT-100 erop, dan hebt u in een klap 300 millimeter. De voorzetlens is echter zo zwaar (535 gram) dat u het gevoel hebt dat het vaste objectief van camera ieder moment kan buigen.


Dat klopt ook, want een grote rose sticker op de conversielens waarschuwt u dat u de
Klik om te vergroten
Zonder teleconverter (Klik voor vergroting)
lens moet vergrendelen (macrovergrendeling) om schade aan het objectief te voorkomen. U kunt eigenlijk niet draaien aan de zoomring en doet u dat toch, dat schrikt u daar snel van terug. Met 256 gram is de groothoeklens (maakt van 28 millimeter als maximum nu 22,4 millimeter) gelukkig een stuk lichter, maar ook nu mag u niet zoomen van de fabrikant en moet u de lens vergrendelen.

Aanwinst


winmagazine is niet onder de indruk van de
Klik om te vergroten
Met teleconverter in repeteerstand


(Klik voor vergroting)
groothoeklens, vanwege de beperkte verruiming van het blikveld. U bereikt pas echt resultaat (opzienbarend groter blikveld) als u tot 19 millimeter of lager kunt uitzoomen en daartoe is de ACW-100 niet in staat.


De teleconversielens is echter een uitstekende aanwinst voor wie voor een schappelijke prijs optioneel meer bereik wil dan 200 millimeter op een vaste lens. Zeker als u al een digitale high-end-camera van Konica Minolta heeft.

Conclusie


Gebruikt u vaak een groot zoomvermogen en overweegt u een digitale 'high-end'-camera te kopen die dat ook kan, dan bent u voor de duurzaamheid van uw camera beter af met een camerabody met uitsluitend verwisselbare lenzen. Zoals de Canon EOS 300D, de Nikon D70, de Pentax *ist D of de Olympus E-1. Daar moet u dan wel flink dieper voor in de buidel tasten.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie