Test Epson P-5000/P-3000 'image tank'

Redactie 2250 0
Gebruik je een (semi-)professionele camera en maak je veel foto's, dan is je snelle (dure) geheugenkaart snel vol. Kaarten bijkopen is een optie, maar met drie dure kaarten of meer, kun je even goed een image tank aanschaffen. Wij testten een luxe model van Epson.

Epsons P-5000 is het topmodel voor mobiele opslag van multimediabestanden. Het is een externe harde schijf met 4-inchbeeldscherm en 73,9 GB effectief vrij geheugen verpakt in een 430 gram wegende behuizing.

Video's
Het beeldscherm heeft evenveel resolutie als een traditionele televisie (640 x 480 pixels) en leent zich dan ook om onder meer DivX- of mpeg4-video's op te bekijken. De P-5000 heeft een ingebouwde muziekspeler voor mp3- of

OORDEEL

+: eenvoudige bediening
+: RAW-ondersteuning
+: multimediaal
-: ondersteunt alleen CF- en SD-geheugenkaart(adapters)
-: batterijduur

"Een enorm handige, maar kostbare must-have voor mobiele (semi)proffotografen."

wmv-bestanden. Maar de fotograaf zal de P-5000 vooral gebruiken als mobiele opslag onderweg en als elektronisch fotoalbum.

Pompen
Via de SD- of CF-geheugenkaartingang pomp je in ongeveer tien minuten 3,8 GB aan fotobestanden over bij een snelle geheugenkaart. Vervolgens kun je zowel raw- als jpeg-foto's terugzien in sGRB- of Adobe RGB-kleurprofielen, eventueel van een éénstapsfotocorrectie voorzien en kopiëren naar een door jou gewenste map.

De batterij hield het in de WINMAG-test zo'n 2,5 uur uit, goed voor het legen van krap vijftien snelle SanDisk Extreme IV 4GB Compact Flash-kaarten (bij elkaar 57,7 GB). Opgelet: dit mét energiespaarstand waarbij het scherm na tien seconden op zwart springt. Gebruik je de P-5000 als mobiele cinemaset, dan mogen films niet veel langer duren dan anderhalf uur. Dan is de batterij leeg.

Transporteren
Foto- en videobestanden kun je vanaf de tijdelijke map waarin ze worden bewaard na het legen van een geheugenkaart gemakkelijk naar de toegewijde (sub)map in Mijn foto's en Mijn video's transporteren. Geluidsbestanden krijg je alleen in de muziekmodule door ze via usb-connectie met de Windows- of Mac-computer in de juiste directory te plaatsen.


Prijs: € 419,-- (P-3000) en € 587,-- (P-5000) (excl. btw)

Specificaties: voor Windows (getest onder XP) en Mac; ondersteunt mp3, wma, wmv, DivX, mpeg4, mpeg1/2, diverse raw-formaten, jpeg, av pal & ntsc; SD- en CF-geheugenkaartlezer/schrijver; oplaadbare lithium-ionaccu; afmetingen 15 x 3,3 x 8,9 cm.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie