Test CompactFlash- en SD-geheugenkaarten

Redactie 5332 0
De geheugenkaartjes voor digitale camera's blijven groeien in snelheid en opslagruimte. In de digitale spiegelreflextoestellen (dsrl) is de Compact Flash (cf) nog altijd de meest gebruikte geheugenkaart, maar de Secure Digital (High Capacity; sd(hc)) rukt op.

Lange tijd was de traagheid van een sd-kaart overigens de reden waarom cf-kaarten zo populair waren bij de camerafabrikanten. Snelle camera's moesten snel kunnen wegschrijven en daarin waren cf-kaarten tot zo'n twee jaar geleden gewoon beter. Met de nieuwere sd-kaarten is het verschil er niet of nauwelijks. Jammer genoeg zijn het vooral sd-kaarten die niet altijd even gemakkelijk leesbaar zijn in alle apparaten, door communicatieproblemen van de contactcontrollers. Zo wil de nieuwe Kingston SDHC 4 GB Class 4 zich niet openen in onze geheugenkaartlezer.

Met groeiende megapixels, neemt de behoefte aan grotere geheugenkaarten toe. SanDisk heeft sinds afgelopen winter Compact Flash-geheugenkaarten beschikbaar van 12 (€ 160,00 excl. BTW) en 16 GigaByte (€ 214,29 excl. BTW), maar die hebben eigenlijk alleen zin voor tienduizend euro of meer kostende Mamiya- en Leica-topcamera's met meer dan 20 megapixelsensors. Dan hoef je ten minste niet zo vaak je geheugenkaartje te wisselen.

Met meerdere kaarten van bijvoorbeel vier gigabyte spreidt je echter het risico van eventuele beschadiging aan een kaartje. Bij fotocamera's tot zeker 14 megapixel kun je met een viergigabytekaart doorgaans prima uit de voeten: bij tienmegapixelcamera's kun je zo'n 250 tot 280 raw + hi-res-jpeg-foto's kwijt op een 4 GB-kaart.

Twee kaartjes tegelijk
Sommige camera's kunnen tegelijkertijd twee kaartjes herbergen, bij de Olympus E-410 en E-510 bijvoorbeeld een xD-Picture Card en Compact Flash. Bedenk dat klein in dat geval niet fijn is. De xD is erg traag. In een minuut schiet je met de Olympus E-410 in repeteerstand en een traditionele xD 24 foto's, met een xD van het nieuwe H-type is dat 37 foto's, maar met een snelle Compact Flash kun je gemakkelijk 59 of 60 foto's per minuut halen.

Om over de wegschrijfsnelheid in de gebruikte geheugenkaartlezer nog maar te zwijgen: de Olympus xD-Picture Card type H doet bijna een uur over het wegschrijven van ruim 900 MB, terwijl er bij een cf-kaart tussen de anderhalf en vijfenhalve minuut voor nodig is.

Tot slot nog een laatste opmerking over de dagprijzen (zie www.interngeheugen.com): die zijn voor veel kaarten de afgelopen zes maanden gehalveerd!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie