TEST: Canon PowerShot S3 IS

Redactie 702 0
Hij is niet zilver, hij is zwart! Canon heeft de nieuwe S3 IS een zwart uiterlijk meegegeven, waar voorganger S2 IS nog een zilverkleurig jasje had. Is dat om de semiprof te trekken, die zilver vaak teveel een consumentenkleur vindt?

Hoe dan ook: gebleven zijn gelukkig een zeer smakelijke zoombereik (12x optisch), de beeldstabilisator (Image Stabilizer (IS)), optimaal bedieningsgemak en fraaie fotoresultaten. Wat wil je ook van een camera die in mogelijkheden soms niet onderdoet voor menig spiegelreflextoestel. Snufje Zes megapixels, dat is wat Canon de S3 IS heeft gegeven. Dat is op zich slechts een kleine voorgang in vergelijking met de S2 IS, die met vijf megapixels toch ook niet slecht voor de dag kwam.

USM
Het plezier van de S3 IS zit hem vooral in tal van andere zaken. Zo is de lens voorzien van een Ultra Sonic Motor (USM). Dat is dezelfde technologie die we vinden in veel duurdere lenzen van Canon. Het snufje werkt ook nog eens heel goed. Het ingebouwde 36 – 432-millimeterobjectief (analoog gemeten) stelt scherp als een bezetene en doet dat ook nog eens muisstil.
De instelbare fotolichtgevoeligheidswaarde van maximaal 800 ISO maakt bovendien snelle sluitertijden mogelijk. In de schemering geeft die hogere iso-waarde daardoor langer de mogelijkheid de flitser ongebruikt te laten en toch bewegingsvrij, goed belichte foto's te produceren. Al neemt de ruis (een soort virtuele stoflaag over de foto) bij 800 iso wel erg toe.
In combinatie met de beeldstabilisator is het maken van haarscherpe opnames in lichtarme situaties in beginsel een koud kunstje.

Breedbeeldtelevisie
Het is mogelijk foto's te maken in 16:9-breedbeeldformaat. Dat is handig als je de beelden later wilt terugzien op een breedbeeldtelevisie. Uiteraard kan je met de S3 IS een filmpje maken, maar het leuke is dat je tijdens het filmen tegelijkertijd een foto kunt maken in de normale fotoresolutie van zes megapixels.
De gemaakte video is overigens ook tv-waardig: met een resolutie van 640 bij 480 pixels in naar keuze 15 of 30 beelden per seconde (fps). Bij 15 fps heb je geen vloeiend beeld, maar je hebt ook minder geheugenkaartruimte nodig. Bij 30 fps is het beeld voor het menselijke oog vloeiend. Overigens bevatten de filmpjes stereogeluid. Ook de beeldstabilisator werkt tijdens het videofilmen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie