Test: Alien Skin Blow Up 2

Redactie 1122 0
De nieuwe Blow Up 2 Photoshop-plugin van Alien Skin maakt gebruik van speciale algoritmes om foto's te vergroten. De softwaremaker belooft aanzienlijk betere vergrotingen dan andere softwarepakketten, in het bijzonder Photoshop zelf. Wij nemen de proef op de som.

Alien Skin Blow Up 2

Softwarefabrikant Alien Skin is vooral bekend van haar Photoshop-plugin Exposure, waarmee je kleurenfoto's naar zwartwit kunt omzetten. Het bedrijf maakt echter nog meer plugins voor Photoshop. Met de Blow Up-plugin kan je foto’s vergroten (interpoleren) om ze op groot formaat af te drukken. Alien Skin claimt dat haar interpolatiesoftware beter werkt dan elk ander programma, in het bijzonder de interpolatiemogelijkheden van Photoshop zelf. Van deze plugin is nu een nieuwe versie (2) uit.

Nieuw in Blow Up 2 zijn de verbeterde interface waarmee croppen en resizen makkelijker wordt, en de toevoeging van batch processing. Ook biedt de plugin meer controle over de textuur en korrel die je kan toevoegen om de beelden scherper te laten lijken.

Test
Hieronder een kleine vergelijkende test om te kijken of de bewerkingen van de maker meer dan alleen marketingpraat zijn.

Het onderstaande plaatje is een 100% uitsnede die naar 200% is geïnterpoleerd, eerst met Photoshop (Bicubic Smoother) en vervolgens met Blow Up 2 met standaard instellingen.


200%, Bicubic Smoother (Photoshop)


200%, Blow Up 2

Uit dit voorbeeld blijkt dat Blow Up 2 inderdaad een beter resultaat levert, de wimpers worden scherper weergegeven. Je zou de Bicubic Smoother vergroting met slim verscherpen natuurlijk nog kunnen verbeteren, maar zo’n extra stap is met de plugin van Alien Skin niet nodig.

Een tweede voorbeeld bevestigt dit resultaat. Eerst een 200% crop met Photoshop, daarna Blow Up 2.


200%, Bicubic Smoother (Photoshop)


200%, Blow Up 2

Optimaliseren
Je kunt het eindresultaat in Blow Up 2 helemaal naar eigen smaak optimaliseren. Zo zijn er sharpening-presets voor verschillende soorten papier. Toepassen van de preset voor Lustre papier op medium (vrij conservatieve verscherping) levert het volgende resultaat op:


Bij flinke vergrotingen is het aan te raden wat korrel (grain) toe te voegen. Op je beeldscherm ziet dit er misschien niet zo mooi uit, maar op papier lijken foto’s door de korrel iets scherper en minder “ digitaal”.


Korrel toegevoegd

Tenslotte: een 100% weergave is niet optimaal om te kijken hoe een foto er op papier uit komt te zien. De weergave op 50% of 25% geeft een betere indruk van het eindresultaat dat uit de printer komt rollen.

Conclusie
Alien Skin 2 is een prima plugin voor de fotograaf die veel en groot afdrukt. Het grootste nadeel is de prijs; voor 249 dollar kan je ook een leuke printer kopen!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie