TEST: Adobe Photoshop Lightroom

Redactie 496 0
Adobe Photoshop Lightroom 1.0 geeft de digitale beeldbewerker zoveel moois in handen, dat dit echt een must is voor wie met ontwikkeling van zijn foto's verder wil.

Natuurlijk ben je de beste fotograaf als je erin slaagt om met hardware alleen de perfecte plaat te schieten. Maar niet iedereen is even getalenteerd en ook in de analoge fotografie vindt in de doka beeldbewerking plaats.
Naast standaardbewerkingsfeatures als rgb-contrastniveaus (met histogram en curves) in duidelijke menu's biedt Lightroom enorm veel nieuwe belichtingsmogelijkheden in de nabewerking. Niet alleen liefhebbers van kleurrijke buitenfotografie komen duidelijker aan hun trekken. Vooral voor zwart-witfanaten is dit hét beeldbewerkingspakket.


Van kleur naar zwart-wit

Professionals
Lightroom is Adobe's eerste pakket dat zich uitsluitend richt op de professionele fotograaf en niet op de consument/prosumer (eenvoudig Photoshop Elements 5) of graficus (ingewikkeld Photoshop CS3). Adobe moet daarbij concurreren met Capture van Phase One en Aperture van Apple. Mede door het kleurgebruik en de lay-out heb je bij Lightroom echt het gevoel je in een digitale doka te bevinden en niet in een beeldbewerker van bits en bytes.
Library (de organiseer/archiveermodule), Develop, Slideshow, Print en Web zijn de vijf delen waaruit Lightroom is opgebouwd. Iedere module heeft zijn eigen interface, waardoor je je volledig kunt concentreren op de taak van dat moment. Nadeel: soms mis je het overzicht over de verdere stappen in de workflow van raw-foto naar print.

Labels
In de Library kun je – zoals bij Photoshop Elements – je beelden labelen om ze snel terug te vinden. Develop is de zeer uitgebreide digitale doka. Slideshow, Print en Web zijn de publiceermodules. Met Web kun je direct je beeldenselectie omzetten in een html-fotogallerie.
Adobe Lightroom biedt betere ondersteuning voor fotografen die meer willen halen uit hun pure foto dan je in Photoshop Elements kunt vinden. Zeer ervaren gebruikers zullen echter meer halen uit hun plaat met Photoshop CS3. Maar dan ben je misschien meer graficus, dan fotograaf.

SPECS

Prijs:
€ 174,00 (excl. btw)
Info:
www.adobe.nl

VOOR EN TEGEN
+: Volwaardige digitale doka
+: Ordenen, ontwikkelen en publiceren in één pakket
+: Summum voor zwart-witfotografie
+: Ultieme belichtingsopties in nabewerking
-: Aparte modules, waardoor soms zicht op workflow ontbreekt

OORDEEL
"Adobe Photoshop Lightroom 1 is dé digitale doka voor de professionele fotograaf."


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie